Американка вижда окупацията за пръв път….Това решение е сякаш някой е казал: Добре получаваме къщата – а ти получаваш тоалетната в гаража

статия на PHILIP WEISS от 27 септември, 2010

Това е историята на преживянато от жена ми, нейните впечатления след видяното в окупираните палестински територии:

„Условията, коитo видяхме там са такива, че ако това се случва в Америка, ние никога няма да ги приемем, ние всички щяхме да бродим из хълмовете с пушки в ръце.

Когато отидох в Западния бряг, заобикалящата ме природа бе като част от религиозните картини, които съдържаха книгите, с които израснах – скалисти хълмове и пустиня, смокинови дървета и ниски бодливи храсти, чувстваш се като, че това са хълмовете, през който Исус пътува за Ерусалим. А след това се връщаш в града по тесния лош път за палестинците с билбордове от двете страна, на които пише, че са построени с помощта на САЩ, тъй като палестинците не могат да карат по големите и удобни израелски магистрали. Така че палестинците имат нужда от около час и половина за да стигнат до Ерусалим от Рамала, докато на израелците са нужни 15 минути.

След това идва този светофар, където, ако сте на палестинския път, зеленото трае около 15 секунди, преминават само няколко палестински коли преди светлината да се промени и израелците да получат 2 минути.
Виж видео за това:

Предния ден, приятел на Фил ни отведе до гробницата на Самуил, той е пророк както на мюсюлманите, така и на евреите, и отидох в гроба и бе много вълнуваща, бях там заедно с еврейки, има надписи навсякъде, всичко е спретнато и добре осветено, а след това отидох в частта за мюсюлманите, два етажа по-горе, там няма светлина, вратата е окована и няма никой. Бях просто поразена от несправедливостта.

null

Отидохме във Витлеем (коледни графити на снимката долу) и ситуацията там е много лоша. Витлеем е превърнат в един ограден град и когато влезеш вътре и се разхождаш, всеки продава тези скулптури от маслинови дръвчета на туристите. Това е най-агресивната култура на продажба на сувенири, която някога съм виждала, по-лошо е отколкото в Ямайка. Те предлагаха тези кръстове, статуи и чаши, изработени от маслиново дърво навсякъде, а след това осъзнах, че те нямат друга работ, нито могат да излязат, това е единственият доход, който те могат да получат, така че маслиновото дърво е като вземане на регистрационен номера в затвора. Така че в крайна сметка казах “Добре, вземете парите ми“.
Отнасят се с палестинците като с животни.

Аз съм за решение на проблема със създаване на една държави. Израелските селища са вече из целите окупирани територии. И разделянето е напълно несправедливо. Това решение е сякаш някой е казал: Добре получаваме къщата – а ти получаваш тоалетната в гаража.

Advertisements

Posted on септември 28, 2010, in Без категория. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: