Каква е целта на Израел в провевеждащите се разговори – две или три държави?

източник
анализ на NIRIT BEN-ARI от 22 септември 2010

Бен-Ари Nirit е говорител на Gisha, израелска неправителствени организации

Тези от нас, които продължават да следят актуалните събития в Израел се чудят какво Израел наистина иска да постигне със започването на нтекущия кръг от преговори?

От една страна, най-добритте политически коментатори твърдят, че Нетаняху следва идеята „две държави за двата народа.“ От друга страна, по-рано същата седмица COGAT (Координатор на правителствената дейност в окупраинте територии) обяви пред комисията Тurkel , че водещ принцип на политиката на Израел в палестинските територии е „диференциацията“ между Газа и Западния бряг, създаване на действителност, която неминуемо ще доведе до създаването на две напълно отделни територии.

Какво тогава Израел иска? Две държави за два народа? Три-държави за два народа? Колко държави за колко народа?

Обичайният аргумент е, че Израел поддържа твърда политика по отношение на ивицата Газа, за да отслаби Хамас, които взеха властта през 2007 година. Но бърз анализ показва, че много преди отвличането на Гилад Шалит, както и много преди „Хамас“ дойде на власт, Израел е направил всичко възможно за да раздели цивилното население в Газа от това в Западния бряг. В действителност, тази идея набра скорост още през 2000 година. Примери за това са забраната за преминаване на студенти между Западния бряг и Газа и отказът да се актуализира адресът на палестинските жители, която са се преместили от Газа в Западния бряг.

От 2000 г. органите за сигурността не позволяват на жителите на ивицата Газа да пътуват до училища в Западния бряг. По този начин стотици студенти от Газа са възпрепятствани от изучаването на жизненоважни науки, като медицина, физиотерапия, системи за управление на здравето, лечение на професионални увреждания, които не се предлагат в университета в Газа.

Не се заблуждавайте: учениците не искат да учат в Израел. Палестински жители от Газа искат да влязат в Палестинските територии – в Западния бряг – за да учат в институциите, които са създадени специално за тях. Така че, има ли териториално единство между Западния бряг и ивицата Газа или не? Какво е мнението по въпроса на участниците в мирните преговори, двете части да се обединят по някакъв начин?Ила да останат разделени?

Отказът за промяна на адреса на палестинските жители, които вече живеят на Западния бряг, но чиято адресна регистрация е все още в Газа е друг начин, по който се осъществява политиката на разделение. Въпреки че палестинската власт е длъжна да регистрира новия адрес в регистъра на населението и да информира Израел за тези промени, на практика, между годините от 1995 до 2000 г., Израел не обръща внимание на известията относно промяна на адреса и не е записала промените. В началото на 2000 г. с избухването на втората интифада, Израел стремително отказва да регистрира променени адреси от Газа в Западния бряг, а от 2003 г. Израе забрани на палестинците живеещи Западния бряг, да бъдат регистрирани като такива, ако имат адресна регистрация в Газа – дори ако те живеят в Западния бряг в продължение на години. Жителите на Западния бряг, дори и тези, чиито домове, семейства и работа са там от много години са изправени от заплахата да бъдат експулсирани, а всъщност, много от тях вече са били прехвърлени в Ивицата Газа, против тяхната воля.

Докато говорим за „влака между Газа и Рамала“, който е част от преговорите за решение при създаването на две държави, в действителност е налице прекратяване на връзката между Газа и Западния бряг – и това умишлено разделение е по-дълбок от разцеплението в палестинското ръководство. Политиката на Израел – да не позволява преминаването от Газа в Западния бряг на хора, които не са заплаха за „сигурността“, а от друга страна да насърчава депортирането на палестинци от Западния бряг в ивицата Газа води до нарушаване на много аспекти от живота – семейните връзки, търговията, образованието, както и на създаването на ЕДНА бъдеща палестинска държава.

Политиката на „разделение“ повдига въпроса за реалния политически хоризонт на Израел, както и дали решението за две държави е част от него. Ние трябва да се запитаме – каква е сегашната политика по отношение на Газа и на Западния бряг и какво трябва да се промени, за да достигне желаното решение. Дали Израел иска създаването на две държави? Ако е така, политиката на „разделение“ със сигурност е пречка за постигането на тази цел. Възможно ли е Либерман, който призова за пълно разделение на Газа от Израел и Западния бряг да изразява позицията на правителството?

Advertisements

Posted on септември 28, 2010, in Анализи. Bookmark the permalink. 5 Коментари.

  1. Мисля, че това в момента е в интерес на силните и от двете страни.

  2. Със сигурност е в интерес на едната страна.

  3. Всеки има интерес. Израел – колкото повече се протакват преговорите, толкова повече заселници в Западния Бряг и вече почти сигурното преначертаване на картата може да има различен вид. Освен това Газа все повече и повече ще заприлича на отговорност на Египет, ЕС и ООН, отколкото част от Палестина.
    Фатах – оправдание за всичките им проблеми, ще продължат да гълтат милиарди и да си пълнят швейцарските сметки, без реално да има кой да ги спре. Мир и държавност би означавало край на потока им от пари, а и все някой ще им потърси сметка.
    ХАМАС – провалените избори са добро оправдание. Държавност на практика би означавало за тях конфликт с Фатах, загуба на много приходи и контрол от контрабанда, загуба на политически контрол. Лично мое мнение е, че за тях всичките тези неща са средства за водене на война, а това за тях само по себе си е цел. Не средство за постигане на целта, а цел.

  4. Под едната и другата страна нямах предвид дадени политици, а хората, които те представляват.

  1. Pingback: Какво промени щурма на Мави Мармара от Флотилията с помощи за Газа | Give me justice first, the peace will follow…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: