Момче, използвано като жив щит от израелски войници

Статия на Рами Almeghari, палестински журналист и университетски преподавател, живеещ в Газа.

На 14 януари 2009 г. или 22-ия ден отнахлуването на израелската армия в ивицата Газа, при която акция бяха убити 1 400 палестинци – половината от тях жени и деца – и бяха ранени хиляди други едно младо палестински момче, Majid Rabah, днес на 11 години, бива използван като жив щит от израелските войници.

Effaf Rabah, майката на Маджид си спомня как на този ден израелските бомбардировки над Тел ал-Хауа били много засилени, затова „Взех Маджид и двете му сестри до мазето на нашата сграда, където се опитвахме да намерим сигурно убежище от израелските танкове, снаряди и ракети.“ Много други семейства са търсили също подслон в мазето и много от тях носели чанти и куфари с мляко и храна за децата си, припомня Effaf Rabah.

„Няколко израелски войници нахлуха в мазето, отделиха мъжете и заобиколиха жените и децата.“
Effaf Rabah си спомня ужасяващия момент, когато двама войници се приближили до нея и децата ѝ: „взеха Маджид, поставиха го пред себе си и тръгнаха към банята.“

Маджид си спомня: „Те ме хванаха и аз се изплаших.“ Тогава войниците карат Маджид да провери една чанта, в която те смятали, че имало нещо нередно. „Те ми заповядаха да отворя чантата, но аз не разбирах какво искат от мен“, казва Маджид. „След това един войник ме плесна в лицето и започнаха да стрелят по чантата.“

Подтиквана от членове на семейството и приятелите, Effaf Rabah споделя случая с Маджид с представителството на международна неправителствена организация за закрила на децата в Палестина. През ноември 2009 г. Effaf бива привикана заедно с Маджид до израелската страна на граничния пункт Ерез, където двамата се срещат с израелски армейски офицер, за да обсъдят случая.

След това, на 3 май тази година, Effaf е призована отново до Ерез, където тя заедно с Маджид и техния адвокат се срещат с израелски прокурор. На следващия ден тримата са отведено до Beer al-Sabе, в южната част на Израел, където са дали показания в първата по рода си дело за нарушение на човешките права по време на израелската атака.

„Не очаквах, че синът ми ще бъде толкова смел и ще може да говори така свободно за това, което се случи с него в мазето. Сега, след като чухме, че двама от войниците са осъдени от съда, всички чустваме облекчение, че справедливостта е възтържествувала“, казва Effaf.

Войниците могат да получат присъди до три години затвор.

Но докато семейство Rabah се радва на този момент на справедливост, то трябва да отбелжим, че това се случва изключително рядко. Случилото се с тях и техните съседи в този ден се случва непрекъснато в цяла Газа. Израелската военна машина тероризира и травмира цялото население от 1,5 милиона души с денонощни бомбардировки, оглушителния звук на прелитащите бойни самолети и нахлувания по земя, които опустошават цели квартали.

Според разследвания на множество правозащитни организации и поръчания от ООН доклад на съдия Голдстоун израелски войници извършват хладнокръвни убийства на цивилни граждани, като са използвали цивилни за жив щит и дори откраднали пари и кредитни карти от различни семейства в Газа. Много от предполагаемите престъпления са всъщност военни престъпления и престъпления срещу човечеството заключава докладът на Голдстоун.

А Комитета по правата на човека към ООН установи миналата седмица, че израелските власти не са провели достатъчно достоверни разследвания по обвиненията и доказателствата, документирани в доклада на Голдстоун.

Използването на човешки щитове от армията на Израел е било използвано по време на редица нашествия на Израел в Западния бряг и Ивицата Газа. През 2005 г. израелският Върховният съд го определи за незаконно. Има повече от 150 жалби срещу поведението на войниците по време на последните атаки в Газа, в това число 36 за предполагаеми военни престъпления. Според израелския в. „Аарец“, едва 47 са били изследвани и повечето от тях са били прекратени без предприети действия („The IDF не могат да се правят на жертва за своите действия в Газа,“ 5 октомври 2010).

Маджид казва, че се радва на решението на съда. Запитан дали очаква израелските войници да го тормозят и за в бъдеще, Маджид изрази надежда, че това няма да се повтори. „Ако има мир, аз, децата на Палестина и децата на Израел ще се радват на мира, а няма да страдат повече от войната“, каза той.

Повече статии и рзкази на Рами

The boy who took on the Israeli military – and won
JASON KOUTSOUKIS TAL EL HAWAH, GAZA CITY

–––––
В самата израелска армия има специален термин за използването на цивилното население като жив щит – neighbor procedure .
Според професор Kasher, професор по философия в Тел Авивския университет и автор на т.нар морален код на най-моралната армия в света (израелската), и съавтор на книгите “The Spirit of the IDF” (от 1994 г) и “11 Principles for Fighting Terrorism,” която се използва за обучение на израелските офицери:

“Това, което тези войници сториха е неправилно, но има ситуации, в които използването на цивилното население като жив щит е не само праивлно от етична гледна точка, но и спасява животи.”

Advertisements

Posted on октомври 7, 2010, in Газа. Bookmark the permalink. има 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: