Най-моралната армия в света …

И отново се появиха материали в интернет, които противоречат на така рекламирания образ на израелската отбранителна армия, окупирала вече 43 години палестинските територии. Най-моралната в света армия на единствената демократична държава в Близкия Изток казват тези рекламни лозунги…

Но аз се чудя доколко е морална армия, в която млади момичета, бъдещи майки, които за да запазят спомен от най-хубавият етап от живота си (службата в армията) позират до задържани палестински мъже със завързани очи.

Изминалата седмица останах поразена от друго доказателство колко е морална армията и окупацията…видях видео – младо момче, облечено в униформа на най-моралната армия танцуваше в стил belly dance под звуците на ориенталска музика. Нищо лошо до тук, всеки млад човек обича да танцува и да се забавлява.

Но това не беше обикновен танц. Младият, високо морален, войник танцуваше около една жена, палестинка, с вързани очи и ръце, потърквайки тялото си в нейното…

Не знам дали може да си представите какво унижение и обида представлява това за една жена, да не говорим за жена, израснала с и вярваща в принцпите на Исляма.

Самото видео е направено преди няколко години, декември 2007 година, а високо моралният танцьор в него е Avi Yakobov. Благодарение на социалните мрежи, израелски блогъри успяват да намерят телефонния му номер и да се свържат с него, намиарат го в Германия, вероятно на Бирения фестивал в Мюнхен, където го събудили след поредната вечер, изпълнена с бира и разбира се танци, той обаче не бил в настроение и отказал да коментира.


Един от блогърите, Йоси Гурвиц, успява да се свърже с войници служили заедно с Ави, те разказват, че по време на заснемането на клипа, командващият офицер дошъл и смъмрил войника. Израелската армия твърди, че Yakobov е бил осъден на 21 дни в карцера за деянието си. Но според останалите войници, наказанието всъщност било много по-леко, включващо оставянето му в базата за няколко дни и участието в т.нар. хасбара дискусии.

Войник от ротата на Ави твърди, че командващият офицер не съобщил за провинението на подчинените му, защото не искал да накърняват репутацията му. Всъщност, насилникът е бил във военен затвор веднъж, но причина за това е било пиянството му по време на служба, а не танцът с палестинската жена.

Повече подробности

Advertisements

Posted on октомври 9, 2010, in Без категория. Bookmark the permalink. има 1 коментар.

 1. Тези случаи не са измислица и не са за пренебрегване. Не трябва да се отричат. Но като се търсят думи като „най-….“ и класации е добре да се даде перспектива и сравнение.
  1. САЩ

  2. Русия

  3. Турция

  4. Сирия

  „Най-моралната“ не означава, че е приятна, хубава, добра или полезна. Означава, че е най-малко неприятната, най-малко грозната, най-малко лошата и най-малко вредната. Освен ако наистина не вземем Люксембург под внимание. Но Русия, САЩ, Китай, Франция, Англия, Холандия, Белгия, Египет, Саудитска Арабия, Ю. Корея – много назад.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: