Планове за ново колониално строителство и палестинските права

В ново съобщение до пресата Амнести Интернешънъл заключава, че плановете за ново строителство в Западния бряг заплашват да нарушат правата на палестинското население. Те призовават израелските власти да спрат планувания строеж на нови 238 жилища в еврейските поселения в Източен Ерусалим.

Филип Лутер, изпълнителен директор на Амнести за Близкия Изток и Северна Африка заяви:

“Израелските власти трябва незабавно да спрат разширяването на поселенията в Източен Ерусалим и останалата част от Западния бряг. Строителството не само нарушава международното право, но и нарушава човешките права на палестинците в окупираните територии, включително и правото им на жилище и достъп до вода.“


238 нови жилища са планирани да бъдат построени в големите поселения Писгат Зеев и Рамот, създадени през 1984 г. и 1974 г. съответно. В Писгат Зеев днес живеят над 40 000 жители, като услугите и в двете селища се предоставят от община Ерусалим.

Филип Лутер продължава:

„Дискриминацията въз основа на националност и религия е доминиращ елемент от политиката на Израел в окупираните територии.“

Ограбването на земя и раделянето на Западния бряг на малки кантони, включително и на Източен Ерусалим оказва разрушително влияние върху живота на палестинците. В Източен Ерусалим 35 процента от земята е отчуждена за поселения, в които живеят 195 000 евреи. Междувременно, повече от 250 000 палестинци живеят върху 13 процента от Източен Йерусалим, земи, които вече са силно застроени.

В останалата част на Западния бряг, около 40 на сто от земята вече е класифицирана от страна на Израел като „държавна“ и често се използва за строителство на поселения. Други 21 процента от поселенията са разположен върху частни палестински земи.

Конфискациите на земя за строителство на еврейски поселения, на пътна линия, която да свързва поселенията едно с друго и с Израел, на “предпазна ограда“ (стена) водят до принудителното изселване на палестинците.

По данни на ООН, само през 2009 г. повече от 600 палестинци са били разселени в Източен Ерусалим и останалата част на Западния бряг, повече от половината от които деца, след като домовете им са били разрушени по заповед от страна на израелските власти, често за да се освободи място за еврейски жилища.

Според израелското военно право, палестински семейства изгонени от домовете им нямат право на алтернативни жилища или компенсации. В резултат на това много от тях остават без подслон и живеят в нищета.

“Амнести интернешънъл“ не веднъж докладва за степента, в която Израел води дискриминационна “водна“ политика и на практика отказва на палестинците правото им на вода“, допълва Филип Лутер.

„Ние многократно сме документирали връзката между поселенията и разрушаването на палестинските домове, култура, селскостопански земи, както и възможността за осигуряване на прехрана.“

Политиката на Израел за преместване на своето цивилнио населние в окупираните земи нарушава четвъртата Женевска конвенция и се смята за военно престъпление, съгласно устава на Международния наказателен съд.

Повече за “водната“ политика на Израел може да прочете в статията “Достъп отказан“

Posted on октомври 16, 2010, in Заселници and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: