Мусакхан

Мусакхан е едно от най-обичаните ястия, приготвяно от столетия от палестинските фермери. Тъй като се прави от основни продукти, с които фермерите по тези земи винаги са разполагали или можели да набавят лесно и евтино, това вкусно и здравословно ястие присъства често на масата, символизирайки независимостта на селяните.

Самите палестинци много се гордеят с това ястие, което е част от тяхното културно наследство. Във видео репортажа от Рамала, Палестина, може да видите най-голямата порция Мусакхан, която влиза в Книгата на рекордите Гинес.

Мусакхан е сравнително бързо и лесно за приготвяне ястие стига човек да може да намери специфичните за него продукти.
А именно хляб, подобен на този от снимката:
(Самите палестинци използват хляб, който се казва табун, но не съм сигурна дали се намира в Европа, ние използваме арменския хляб лаваш)
Другата важна съставка на тази рецепта е подправката сумак, която придава кисел вкус. Ако не можете да намерите сумак, може да използвате червен пипер и добре изцеден лимонов сок. Разбира се, вкусът няма да е същият.

Ето и пълен списък с нужните продукти за 6 порции:
– едно пиле
– две питки хляб (лаваш)
– зехтин
– две глави лук
– бадеми или борови ядки
– подправки – 2 супени лъжици сумак, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Измиваме месото и го нарязваме на 5-6 части. Посоляваме ги, поръсваме с черен пипер и ги запичаме на грила във фурната за около 40 минути (в зависимост от големината на месото). Някои хора предпочитат вместо да запекат на грил месото да го сварят, това е въпрос на вкус.

Същевременно запържваме ситно нарязания лук в зехтин на среден до слаб огън за 20-ина минути, добавяме сумака и останалите подправки. След като месото е готово добавяме и него в тигана с лука и подправките за 10-ина минути, в които да поеме от подправките.

Накрая оформяме хляба – разнасяме по цялата повърхност на двете питки от сместа зехтин, лук и подправки. Запичаме във фурната едната питка, а върху втората добавяме и подреждаме месото. Вадим запечената питка и я поставяме под питката с месото. Тоест получаваме два етажа. При по-големите семейства ястието понякога има дори 5-6 “етажа“ от питки наредени една върху друга.

Поръсваме отгоре с предварително запържени бадеми или борови ядки и поставяме отново във фурната да се запече.
Крайният резултат изгелжда така:

Добър апетит!

Още рецепти и полезна информация от арабския свят.

Advertisements

Posted on октомври 24, 2010, in Палестинска култура and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: