Долината на река Йордан

Вчера Palestine Monitor публиква крайно обезпокоителна статия, в която става ясно, че палестински деца работят срещу ниско заплащане в незаконните еврейски колониални селища в окупираната долина на река Йордан:

В 5 сутринта всеки ден, Nabeel се събужда и отива на работа. Той напуска дома си толкова рано за да се,присъедини към приятели и колеги, някои едва на 10 години по пътя им към незаконното поселение Томер.
Nabeel е на 13 години и живее в Ал Fassayil, палестинско селище в долината на река Йордан.
Според Nabeel той няма друг избор.

Детският труд е сериозен проблем в долината на река Йордан. Според палестинското централното статистическо бюро повече от 7000 деца на възраст между пет и 17 години са работели там през 2008 г., което е най-голямото число в палестинските територии. Тази цифра се е повишила оттогава до днес.

Същевременно статистиката не казва цялата история, тъй като не включва данни за много от децата, работещи тайно в еврейските поселения.

Законната възраст за работници в Палестина е била скоро увеличене от 14 на 16 години, но тази промяна не се отразява на случващото се “на земята“. Заселниците успяват да заобиколят този закон чрез набиране на подизпълнители, така те нямат директни договори с непълнолетни лица, които пък нямат статут на официален служител и съветните права. Въпреки това заселници са напълно наясно, че децата работят по нивите им.

Въпреки че законната минимална работна заплата в Израел е 5,51 $ на час, палестинците в поселенията печелят 2 $ час или дори по-малко. За осем часов работен ден с обедна почивка от половин час те получават около 55-60 шекела ($ 15-16). Децата работниците не са осигурени и не получават отуск по време на празници по болест. Те често работят на опасни строежи, които не са в съответствие с израелски норми за безопасност. Когато се случи произшествието те не получават никаква защита от техния работодател.

Юсеф е на директора на училището в Fasayil. Той ми разказа за своя племенник, който получил тежки ранени след инцидент с трактор в едно от поселенията. Тъй като не е бил здравно осигурен от работодателя си, той не е имал право на обезщетение. Семейството му получили сметка от 10 000шекела в болницата. Само благодарение на „силната солидарност между семейства в селото“ те са били в състояние да платят болничните разходи.

Children leaving their homes at dawn for work. Photo by Dorien Vanden Boer

Според Iman Nijem, управител на организацията Save the Children, основните причини за нарастващото число на деца работници е окупацията. В долината на река Йордан наложените ограничения за движение са изключително стриктни, тъй като селищата заемат приблизително 50% от територият, в допълнение към затворените военни зони и „природни резервати“, които отнемат от палестинските земи. Контролът върху водата, която отива главно към колониалните селища, тъй като този жизнено важен природен ресур е силно ограничен за палестинските селско стопанство.

С изпращането на децата да работят в се осигурява допълнителен доход и така семейството могат да избегнат от изпадане в бедност, въпреки че този евтин труда често е свързан с разширяването на еврейските селища. Тоест това е краткосрочно оцеляване, което причинява дългосрочно страдание.

Детският труд в поселенията не се ограничава само до долината на река Йордан. Подизпълнителите в Южен Хеброн бяха обвинени през тази година за контрабанда на деца през нощта за да работят в селското стопанство и строителството на селища.

––––––––––––––

Същевременно JPost.com съобщава, че като част от мирните преговори, САЩ са предложили на Израел да наеме в рамките на 7 години земите на долината на река Йордан от палестинците!!!
Според статията, Натаняху се е съгласил с предложението, но само ако става дума за по-дълдъг период от време…като например 99 години.

Израелският политик Daniel Herschkowitz е твърдо против идеята, дори да става дума за един век:

„If we agree to the offer, we will be broadcasting to the Palestinians that the land is actually theirs.I’m not the only one who thinks this way. Why do I need to lease land from them that belongs to us?

Да, с тези политици на борда справедлив мир скоро ще бъде постигнат…

Advertisements

Posted on ноември 1, 2010, in Живот под окупация and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: