Ако няма достатъчно хляб, дайте им да ядат чакъл

източник Gisha

Навечерието на големия мюсюлмански празник Ейд ал-Адха (по-известен като Курбан Байрам в България и който се празнува тази седмица) донесе новината за недостиг на брашно в ивицата Газа.

Последните две седмици търговци и собственици на мелници предупреждаваха за недостиг на пшеница в Газа, заявявайки, че мелниците могат да изпълнят само половината от производствения си капацитет.

Математическите формули, които израелската армия използва за определяне на количеството, което ще доведе до намаляване на запасите на брашно в Газа, вече не са в сила.
Така че, защо има недостиг?

Пшеницата бива доставена в Газа по конвейерна лента през граничния пункт Карни (в момента тази лента е единствената работеща част от граничния пункт след като той бе затворен за товарни автомобили през юни 2007 г.). До скоро лентата е работила само два дни от седмицата за внасянето на пшеница за хората и за храна на животните в Газа. Въпреки това, от средата на октомври Израел намали времето отредено за преноса на фураж и пшеница до само един ден в седмицата.

Вторият ден е запазен за превоза на чакъл в Газа, тъй като чакъл е една от стоките, включени в обявявени през юни промени в политиката за въвеждане на стоки в Газа. Други обещани стоки бяха строителни материали за проекти, ръководени от международни организации.

Между другото, Израел обеща да открие и други гранични пунктове, “ако има необходимост от увеличаване на капацитета на пропускателните пунктове.“

Но на практика одобрените строителни проекти са изключително малко на брой – от както Израел обяви промяната в политиката си средно на месец 107 камиони, преносващи строителни материали са били допуснати в ивицата, докато преди налагането на блокадата те са били средно 5000 на месец. Освен това, вместо да отваря допълнителни пропускателни пунктове, Израел обяви намерението си да закрие конвейерна лента в Карни и да прехвърли всички операции към граничния пункт Керем Шалом.

Обещанието на Израел да позволи влизането на строителни материали, което всъщност е трябвало да бъде добра новина за жителите на Газа, само създаде допълнителни трудности при вноса на основни и важни хранителни съставки. Тъй като Израел отказва да увеличи броя на работните дни на транспортната лента, както и да открие допълнителни пунктове, вносът на новопозволените продукти е за сметка на намелено количетво от старите.

Освен това, количеството чакъл, който Израел позволява да бъде внесен в ивицата Газа, не е достатъчен за строителството на обектите, планирани от международните организации. Според UNRWA, ако материалите продължават да бъдат внасяни в сегашните размери, то ще отнеме 75 години за изпълнението на плана на организацията за рехабилитация на Газа.

Advertisements

Posted on ноември 18, 2010, in Газа and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 4 Коментари.

 1. В момента нищо не спира потока на стока от Египет, освен по-високите цени. Те са причина да се придпочитат израелските стоки и съответно да има недостатъчен поток. Ако Израел реши да прекрати блокадата, но да затвори границите си икономиката на Газа би се сринала. Сега обаче в Газа има страхотен скок в строителството – правителството обяви, че проекти, между които и този за жилищен квартал с 25,000 апартамента, джамия, магазини и т.н. Преди няколко месеца врати откри и луксозен МОЛ (мразя тази дума 🙂 )

 2. Някой може и да прави проекти, но като няма материали те няма как да се реализират.
  Това, което влиза през границата с Израел е и хуманитарна помощ от редица организации, а не израелски стоки. Предполагам си запознат и с географското полежение на Газа и знаеш, че с Египет имат само един граничен пункт, който няма как физически да поеме (в случай, че Големият брат разреши въобще през Египет да минават помощи) целия поток от помощи, нужни за 1,5 милиона хора. Докато дължината на границата с Израел е около 4 пъти по-дълга.

  И между другото не всеки магазин на два етажа е мол.

 3. Така е, но това Е мол – ракламиран е като такъв и изглежда като такъв. Отваря врати преди няколко месеца и болшинството от стоката е израелска (минала официално). Естествено да се купува израелска стока бърка в джоба на върхушката, която всячески се опитва да спре това.

 4. Пак се връщаме на това, че някой казал, че това бил Мол, друг беше казал, че ще строи жилищен квартал с 25,000 апартамента, джамия, магазини … и аз мога да кажа, че ще ида на Луната или че живея в палат, а не в двустаен апартамент, но това са само думи, неотговарящи на действителността.
  Или както Ню Йорк Таймс описват магазина:
  To the commentators who have never been here, certain points need to be cleared up. To those who contend the mall is proof that Gaza has construction materials: the building is 20 years old. To those who have described the mall as “gigantic” and “futuristic”: it is small and a bit old-fashioned. To Danny Ayalon, Israel’s deputy foreign minister, who wrote that the mall “would not look out of place in any capital in Europe”: it would.

  Целта на рекламирането на подобни “грандиозни“ проекти е ясна – властите в Газа искат да покажат, че въпреки блокадата всички е под контрол, което разбира се не отговаря на действителността.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: