Израелските сили арестуват 16-годишно момче

Тъкмо публикувах статия по темата за опитите на Израел да спрат мирните демонстарции в окупираните палестински територии и видях нов видео материал – прясен, от тази нощ, главните герои отново са израелските войници, тяхна жертва този път е едно 16-годишно момче, неговото престъпление – той е син на Адийб Абу Рама.*

Израелските сили са щурмували село Bil’in тази нощ. Четири войници са нахлули в дома на Адийб Абу Рама, един от организаторите на мирните демонстрации срещу строящата се върху палестински земи стена. Aдийб Абу Рама е в израелски затвор вече 17 месеца. Тази вечер, израелската армия арестува и Мохамед Абу Aдийб Рама, син на Aдийб, който е на 16-годишна възраст. Не е известно къде е бил откаран.

Мохамед е единственият син на Aдийб. Седемте дъщери и съпругата на Aдийб също живеят в дома, който е бил нападнат. По време на тази жестока атака на къщата на семейството, Мохамед е бил пребит от израелски войници, докато той мирно се съпротивлявал на ареста.

По време на заснемането на акцията, местните журналисти Хайтам Ал Хатиб и Абу Хамде са били бити от израелските войници, които са причинили големи щети на камерата на Хайтам, докато са се опитвали да го спрат Хайтам да снима какво се случва по време на нахлуването.

Това, което се е случило в Bil’in тази нощ е това, което се случва в селото и във всички други палестински села всеки ден.

–––––
*Адийб Абу Рама, водещ активист от комитет на Билин срещу Стената и Поселенията, бе арестуван на 10-ти юли 2009 година по време на една от седмичните демострации срещу стената в Билин.

Той бе осъден на 12 месеца затвор поради “подбуждане”(призоваване на селяните да участват в седмични протести), но военна прокуратура обжалва присъдата му и така той все още е в затвора, 15 месеца след арестуването, в очакване на решението относно обжалване на прокуратурата.

В случая на Адийб обвинението се позовава на принудителните самопризнания на четирима младежки от Билин – на 14, 15 и 16 години – арестувани по време на нощно нападение от израелски войници и принудени да заявят в разпит без присъствието на адвокат или настойник (и тримата са малолетни), че Адийб им е казал да хвърлят камъни по войниците

Posted on ноември 23, 2010, in Активисти от ненасилствената съпротива, Видео, Живот под окупация, Затворници, Ненасилствена съпротива. Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: