Детство в Източен Ерусалим

На 24 ноември 60 израелски експерти в областта на грижите за децата изпратили отворено писмо до министър-председателя и главния прокурор на Израел, в което призоват властите да следят по-отблизо начина, по който полицията се отнася с малолетни палестинци, заподозряни в хвърляне на камъни в Източен Ерусалим.

Според писмото, полицията е признала арестуването на около 1 200 непълнолетни палестинци в Източен Йерусалим по подозрение в хвърляне на камъни. Но според авторите на писмото, най-тревожното е начинът, по който младежите са задържани и разпитани.

„Децата и младежите разказват,че са били събудени и извадени от леглата си по сред нощ или задържани от детективи под прикритие и специалните сили“, се казва в писмото. „Били са доведени за разпит без родителско присъствие, а понякога без дори да могат да уведомят своите семейства, че са задържани. Някои са били длъжни да дават имена на свои приятели и близки као условие да бъдат освободени.“

В писмото се отбелязва и засилващата се тенденция заподозреняти малолетни да страдат от разлчините симптоми на посттравматичен стрес.

Авторите на писмото призовават министър-председателя ‘незабавно да предприеме нужните стъпки, които да уверят, че арестите, задържането и разпитите на непълнолетни отговарят на духа и съдържанието на закона.“

Тези арести се случват на фона на усливащото се напрежение в окупирания Източен Ерусалим поради плановете на общината да разруши къщи в Silwan, както и поради присъствието на около 380 заселници в района. Съгласно международното право, Източен Йерусалим е част от окупираните палестински територии и „всички мерки, предприети от Израел за промяна на физическия характер, демографския състав, институционалната структура или статут на града … нямат никаква правна стойност.“ (Резолюция 465 на Съвета за сигурност на ООНот 1980 г.)

––
Това е статия по темата на Jillian Kestler-D’Amours, репортер и режисьор на документални филми в окупирания Източен Ерусалим. Повече за работата ѝ може да намерите на страницата: http://jilldamours.wordpress.com:

По-рано тази година „Махмуд“ се прибра вкъщи, където видя писмо, изпратено до него, в което му се нарежда да иде в Руския затворнически комплекс в Ерусалим. 15-годишният палестински жител на квартала Silwan в окупирания Източен Йерусалим отишъл в затвора заедно с баща си, майка си и леля си.

Там той е бил разпитван в продължение на седем часа. „Бях много нервен“, заяви Махмуд, докато с тих глас разказва за случилото се с него в офиса на Wadi Hilweh, информационен новинарски център, управляван от жители на Silwan. „Те ме заведоха при адвокат, а след това взеха дрехите ми“, спомня си той. „Не се чуствах добре.“

Махмуд прекарва една седмица в руското затворническо съоръжение, в една стая с четири други тийнейджъри. Израелската полиция твърди, че те са хвърляли камъни по израелска полицейска кола и автомобили на преминаващи през Silwan израелски заселници. Махмуд напълно отхвърля обвиненията.

„Не знаех колко дълго ще остана в затвора. Мислех си: Дали ще се прибера вкъщи или не? Дали ще се прибера вкъщи или не?… Това е много лошо „, казва Махмуд.

„Много от моите приятели са в затвора. Това е нормално“, добавя той. „Но не спирам да мисля, че и аз ще се върна[в затвора]. Страхувам се от войниците и полицията.“

Според информационният център Wadi Hilweh около 51 палестински деца са били арестувани от средата на септември до днешен ден в Silwan след като охранител на израелските заселници уби местния палестински жител Samer Sarhan.

„След убийството на Samer Sarhan, израелската полиция засили кампанията си за задържане на деца. Те обявиха, че ще бъде въведени по-строги глоби и повече деца ще бъдат поставени в домашен арест за по-дълго време, за да спре хвърлянето на камъни по заселници „, обясни Муна Хасан, координатор на информационния център.

Палестинският квартал Silwan се намира точно пред стените на Стария град в Ерусалим. Той се намира в подножието на третото най-святото място в исляма, Харам аш Шариф, известно сред евреите и като Храмовия хълм. През последните години кварталът е “завладян“ от крайнодесни израелски организации, най-вече от заселническата организация Elad, но естетсвено тези организации действат с подкрепата на израелското правителство и община Ерусалим.

В допълнение към присвояването на палестински домове, организацията Elad е отговорна за проекта „Града на Давид“ – археологически обект, в който жителите на палестинския квартал Silwan нямат достъп и който, както казват те самите, е друго средство за юдеизиране на квартала.

Днес 350 еврейски заселници живеят сред 55 000 палестинци в Silwan. Според данни на нформационния център петдесет процента от палестинските жители на Silwan са на възраст под 18 години, като 75 процента от тези деца живеят под прага на бедността. Палестинците редовно са жертва на насилие от страна на израелските заселници в квартала, тчхната лична охрана и израелските войници, които имат почти постоянно присъствие в квартала.

Това, съчетано със заповедите за разрушаване на повече от 85 къщи и продължаващото разширяване на поселенията, допринася за все по-нарастващата нестабилност.

„Присъствието на заселниците прави живота ни по-тежък, защото това е провокация и заплаха за палестинската идентичност на квартала и за съществуването [на палестинците]тук“, обясни Хасан.

„Хората тук вярват, че израелските власти искат заселниците да продължат с насилието, защото не правят нищо за да ги спрат. Те им дават възможност да правят това, което правят. Така че това е още един начин да окаже натиск върху хората на Силуан, за да ги накара да се страхуват и да напуснат своя дом“, добавя Хасан.

Children from Silwan at a protest against home demolitions. (Silan Dallal/ActiveStills)


Липсата на основни права

Много от децата в Silwan, които са били арестувани – някои от тях едва на осем години – са били взети от домовете им по сред нощ и са бил разпитвани в продължение на дълъг период от време без присъствието на родителите или адвокат.

Някои деца казват, че са били бити от израелските воници по време на разпитите. Почти всички от тях са задържани по подозрение, че са хвърляли камъни.

„Основният проблем е начинът, по който се правят тези арести“, заяви Nasrine Алиан, адвокат от Асоциацията за граждански права в Израел (ACRI). Тя обясни, че според израелските закони служители на полицията не могат да арестуват деца по сред нощ, но израелските сили използват вратичките в закона и специални изключения за да извършват тези арести.

„Това е голям, голям проблем. Те ги взимат по този брутален начин. А съдът е много строг щом става въпрос за палестинските деца, хвърлящи камъни“, допълва Алиан.

„Още през дните на [Втората] интифада имаше подобна практиката на използване на полицаи под прикритие, които да следят възрастните, но това не е било политика отнасяща се за деца“, добавя тя.

В действителност, според Муна Хасан, децата от Silwan са често арестувани от израелски полицаи под прикритие, докато те си играят с приятели или се прибират към дома.

„Сили под прикритие сиели вземат децата от улицата, дори ако те не са хвърляли камъни, дори ако не е имало сблъсъци. Понякога те идват в 3 часа сутринта и ги вземат от домовете им. Тези деца се нуждаят от правна помощ за да спрат всички тези израелски нарушения на правата им“, обяснява Хасан.

Палестински семейства са били принудени да платят глоби в размер до 2000 израелски шекела ($ 544) и да държат децата си под домашен арест, често извън Silwan.

Например, на 16 ноември, трима младежи на възраст между 17 и 20 са били осъдени на домашен арест, който да бъде изпълнен в Beeit Hanina, Ras al-Amoud и Beit Safaf – квартали aвартали в Източен Йерусалим.

Алиан от ACRI добавя: „Децата не са запознати с правата си. Те не са възрастни. Те се страхуват в тези ситуации.“

Няма място за деца

Тринадесет годишният „Ахмад“ не е останал в руския затвор след разпит по-рано тази година, но той също споделя, че преживяното е оставило отпечатък върху него.

„Следователите бяха много ядосани. Те викаха“, казва той, обяснявайки, че е бил разпитван в продължение на шест часа с обвинението, че е хвърлял камъни.

Според Yoad Ghanadry, клиничен психолог в палестинския консултантски център в Бейт Hanina, децата имат нужда от повече пространство за да се справят с емоциите си.

„В психологията ние говорим за терапевтична игра, в която е важно да има външно пространство, където детето да може да сподели своите чувства, където може да се движите, където може да се зареди с енергия и да получи положителна енергия от външния свят“, обясщва Ghanadry.

„Ако децата ни в Източен Ерусалим не разполагат с това външно пространство, те няма как да разполагат с достатъчно вътрешно пространство за справяне с емоциите. Виждам много деца, които не могат да контролират вътрешните си емоции. Вместо да кажат „Аз съм ядосана“, те извършват гневни действия. Това има пагубен ефект върху психичното здраве на децата „, казва тя.

Ахмад, който отива на училище в квартал Рас ал-Amoud в Източен Ерусалим, сподели, че почти всичките му приятелите също са били арестувани и че за тях да бъдат арестувани е „нормално“.
„Страхуваме се за бъдещето. Ние сме деца, но не живеем като деца.“

„Махмуд“ се съгласи с „Ahmad“, добавяйки, че „Животът на палестинците в Silwan е тежък. Това нашето не е живот!“

Posted on декември 2, 2010, in Живот под окупация, Затворници, Източен Ерусалим and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: