Покривът сега е нашето поле

Бейт Ханун, Газа, 2-ри декември 2010 г (IPS)

„Отглеждаме посевите ни на покрива, защото за земеделските производители няма достатъчно земя сега“, казва Моатасан Хамад, на 21 години, от Бейт Ханун в северната част на Ивицата Газа.

„Нашето семейство е голямо и за щастие това, което расте на покрива е достатъчно да ни нахрани“, казва той. Те отглеждат различни видове зеленчуци.

„Зеле и сини домати през зимата, и endochriyya (растение, използвано за правене на супа), чили, чесън и лук през лятото. И други неща, които можем да продаваме, като цветя, посадъчен материал, палмово дърво.“

Къщата е типичен за палестинските бежански лагери циментов блок. „В лагера няма място, няма дървета, няма обществени градини“, казва Хамад.

Зеленината и цъфтящите растение в градината на покрива контрастират на иначе сивия дом и съседните на него блокове. В големи сини пластмасови саксии се отглеждат фурми, портокали и палмово дървета, магданоз, кактус и чушки.

photo: Emad Badwan

Хюсеин Шабат, директор на палестинския център за развитието на младежта помага на семействата, които решават да започнат подобни проекти – градина на покрива. Понякога намира за тях помощ и от външни донори.

„Бейт Ханун е важно място за такива градини. Тук е близо до границата с Израел и много земеделски земи са унищожени многократно от израелската армия“, казва той. Палестинският фонд за взаимопомощ съобщава, че до 75 000 дунама (един дунам е 1000 кв. м) първокачествена земеделската земя са били разрушени от израелски булдозери и бомбени атентати.

„Също така много фермери нямат достъп до земята си, заради израелците“, добавя Шабат. Израелското налагане на „буферна зона“ около границите на Газа обхваща най-малко една трета от обработваемата земя в Газа и прави смъртоносни всички гранични райони, в които земеделските производители се опитват да влязат. Тези забранени днес земи, преди са произвеждали пшеница, ечемик и голямо разнообразие от плодове и ядки, били са хранителната кошница на Газа.

„Много хора са напуснали домовете си и земята си в близост до граничните зони, защото те се страхуват от постоянната израелска стрелба и атаки,“ допълва Шабат. Бейт Ханун днес е безводен, обезлесен район.

На плоския квадратен циментов покрив на друга сграда в Бейт Ханун Ахед Шабат, на 42 години, се грижи за растения и зеленчуци, които растат в качета и циментови саксии сред висящото пране и резервоари за вода.

„Ние отглеждаме неща, които могат да се използват целогодишно, като чесън и лук,“ казва той. „Но също така сезонни растения като спанак, магданоз, репички, патладжан, царевица, бамя и люти чушки.

„Ние също така отглеждаме цветя и билки, които се използват в чая като мента, merrimea и затар“, добавя той.

Отглежданите на покрива растения му помагат да издържа семейството от шест души, за тях това е остров на спокойствието. „Тази градина е най-вече за наслада на семейството ни, и в същото време ни спестява пари“, обяснява Ахед Шабат. „Семейството ми се радва седейки тук сред растенията, тъй като повечето от растителността в Бейт Ханун е разрушена.“

Подобни проекти, в които хората отглеждат различни посеви или дори зайци и пилета на покрива си подпомога борбата с крайната бедност при 80 на сто от жителите на Газа, които завияст от хранителни помощи. Тези, които живеят в плътно населените бежански лагери или пренаселените градове, но имат достъп до покрив, може в бъдеще да предотвратят недохранването и в същото време да генерират малък доход.

„Обичам да отглеждам птици“, казва Абу Джехад, на 17 години, от централната част на Газа, който отглежда на покрива си около 100 пилета, както и гълъби. „В началото се научих как да гледам пилета от моя приятел, който вече имаше свои. Единственото място, където можеше да ги отглеждам бе нашия покрив.“

photo: Emad Badwan

Абу Джехад има кокошарник с размери 1,5 м на 3 метра, който отваря през деня за да могат птиците да се разходят и кълват из покрива.

„Започнах с девет пилета, които моят приятел ми даде, и купих още десет от спестени джобни пари. Моето семейство ми помогна също с малко повече пари и така си купих още 30.“

Бизнесът не е лесен. „Тази пролет имаше хладен вятър през нощта. Имах средства да построя само много проста клетка за птиците, така те бяха изложени на риск. Някои от моите пилета умряха от вятъра и излагането на интензивно слънце“.

Други се разболяват. „Ветеринарната медицина е много скъпа, защото сме под обсада, а аз имах трудности дори само за да им намеря храна. Но купих нужното лекарство, защото иначе всички щяха да умрат.“

Въпреки трудното начало, птиците са се увеличили многократно на брой и сега е по-лесно. „Сега имам около 50 двойки, както и различни видове птици“, казва Абу Джехад.

Яйцата и месото са по-качествени от фабрично отглеждани във ферми пилета, казва той, благодарение на естествената храна, която той им дава. „Аз не ги храня с стероиди и химикали, а само с растителни обелки и сушени хляб и семена, като ги разхождам по покрива всеки ден.“

Някои неправителствени групи в Газа помагат в такива проекти, но Абу Джехад е поел инициативата да започне проекта сам.

„Бяха ми нужни много пари, като се започне от пари за самите птици, а не печелих нищо от тях за дълго време. Когато броят им се увеличи, започнах да печеля малко пари. “

Това, което започва като проект на очарованието, се превърна в едно сравнително изгодно средство за подпомагане на нуждите на семействата.
–––––––––––––––––-

Повече интересни статии от Газа на авторката в блога: http://ingaza.wordpress.com/

Advertisements

Posted on декември 7, 2010, in Газа, Живот под окупация and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: