8 ареста като подготовка за идващата Коледа във Витлеем

Ал-Уаладжа е палестинско село, което се намира на 4 км от Витлеем и 2 км от Зелената линия, която се приема за международно призната граница на Западния бряг.
Около половината земя на селото, в което иначе живеят над 2 000 палестинци, е била конфискувана от съседните израелски колониални селища Хар Гило и Гило.

Самото село също е разделено на две части – Стара Уаладжа, която е напълна под израелски котнрол и Уалажа, която е под палестински.
Строящата се Израел разделителна стена е планувано да мине през селото и по този начин да направи разделението постоянно. Но това не е всичко, стената ще обгради селото от всички страни, превърщайки го в затвор с единствен изход, който ще бъде контролиран от израелски войници.

Карта на Ал Уаладжа

В момента Висшият съд все още не се е изказал оконачателно дали строежът на стената в и около селото трябва да продължи. Междувременно жителите на Ал Уаладжа, подкрепяни от други активисти се опитват с мирни протести да се противопоставят на кражбата на земите.

Toва е разказ за случилото се в селото вчера:

Този следобед около 14:30 Мазин (Професор Мазен Кумсийех е палестински християнин, израснал в Америка и който в момената преподава в Университета във Витлеем) каза, че трябва да отидем до Ал Уаладжа веднага. Той каза, че току що му са се обадили от селото за да кажат, че израелски булдозер се намира в част от селото, различна от мястото, в което вече една година израелци незаконно строят стената.

Ние се намирахме във Витлеемския университет по това време. Оставихме всичко, с което се занимавахме и бързо тръгнахме към селото. Когато пристигнахме на мястото, булдозерът беше спрял работа, а наоколо имаше десетина войници и частни служители по сигурността. Видяхме, че там са се събрали и 20-ина селяни, които бяха успяли да постигнат временно спиране на работата на булдозера в очакване на по-нататъшни инструкции.

Булдозерът и част от войниците

Тридесет минути по-късно един военен говорител дойде да говори със селяните на арабски. Той дойде заедно с още въоръжени сили – с тях военните станаха около 50-60, или в пъти повече от броя на присъстващите селяни.

Ако съм разбрал правилно краткия превод на Мазин, израелският говорител каза, че тяхната работа се основава на нареждането от 2006 г. (но това нареждане вече не е валидно, защото в момента се чака решението на Висшия съд).

Така че дейността на булдозера бе възобновена, а войниците започнаха да изблъскват хората надалеч и да арестува тези, които бяха в близост до булдозера. Докато снимах палестински мъж, който войниците арестуваха, изведнъж забелязах, че и Мазин бива заобиколен от войници, докато той се опитваше да им каже нещо (вероятно, че не разполагат с никакви валидни документи за работа и че не нямат право да възобновяват дейността си.) Точно в този момент те решиха да го арестуват. Това беше около 15:20, по-малко от час, след като бяхма пристигнали Аз само успях да снимам как го отвеждат на разстояние. След това, за изключително малко време, израелски войници арестуваха още палестински селяни – общо осем, между тях имаше възрастни господа, двама тийнейджъри, както и Шийрин Ал Арадж, която познавах като местен активист от селото.

Ширийн се опитва да се противопостави при арестуването си

Успях да да се свържа с Мазен по телефона едва след два часа, когато проведохме кратък разговор. Той ми каза, че са задържани извън Витлеемския пропускателен пункт 300 в момента. Един израелски войник на име Almog Kahalani е бил много груб с тях. Той е удрял двама млади палестинци, което е довело до болки в стомаха. Войниците са били много груби и с Шийрин. Трима от тях са с метални белезници, а той и останалите са били вързани с пластмасови белезници, но толкова здраво, че са имали проблеми с кръвообръщението. Белезниците на един от младежите са били вързани непоносимо здраво, но израелските войници са отказали да ги разхлабят.

Войниците току-що бяха премахнали пластмасовите белезници, (но не и металните, с които бяха закопчани трима от арестуваните, един от тях е Шийрин) и затова Мазин бе в състояние да използва ръката си и да говори с мен по телефона. Теса били помолени да подпишат лист хартия (не знам какво е било съдържанието му, но е било на иврит, който никой от тях не разбира). Но всеки от тях е отказал да подпише. Така са били посъветвани от палестински адвокат, който е присъствал там. Те са се опитали да обяснят на войниците, че нарушават международното право, но войниците са отговорили, че не им пука (всъщност са използвали по груб израз) за международното право и арестуваните, а само за изпълнението на поставените заповеди. Мазин им казал, че и германските войници само са изпълнявали заповеди по време на нацисткия режим. Израелските войници отговори, че германските войници до сега да са ги убили, а не просто арестували.

Час по-късно Мазин се свърза отново с мен и ми каза, че са били прехвърлени в Атарот (аз не знам къде е това, но според по-осведомени познати ми казаха, че е близо до Рамала.) Там те чакат да се явят пред съдия. Студено им е и са гладни. Израелският персонал ги е напръскал със студена вода, но след това са казали, че това е било неволно.

Друго, което Мазин ми каза е, че е имало трима арестувани от Дженин при тях, така че сега те са общо единадесет задържани в Атарот.
Мазин ме помоли да призова хората да включат жителите на Ал Уаладжа в молитвите си. Трябва да се гордеем от ненасилствената съпротива и усилията на селяните там.

Израелски блогър представи тази тревожна новина под заглавието ISRAELI SOLDIERS PREYING IN BETHLEHEM FOR CHRISTMAS. Както забелязвате вместо PRАYING (се молят) той използва думата PREYING (преследват, плячкосват). Колкото и несъвместима с духа на Коледа да е тази дума, то тя напълно отговаря на случилото се вчера следобед на 4 км от Витлеем.

Тази сутрин Мазин съобщи, че заедно с още двама души е бил освободен, останалите са все още в ареста.
Всички снимки

Advertisements

Posted on декември 23, 2010, in Живот под окупация, Заселници, Ненасилствена съпротива and tagged , , , , . Bookmark the permalink. има 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: