Витлеем днес и едно Коледно желание

Статия на Ron Forthofer
По време на Коледа хората винаги се сещат за град Витлеем в Западния бряг, родното място на Исус. Чудя се какво Исус би помислил, ако той се върне днес във Витлеем, в Ерусалим и в останалата част от Западния бряг. За съжаление, там все още има чужди военни сили, които окупират земята. Тъй като Исус е жвиял, когато земите са били под римското владичество, той може би няма да бъде твърде изненадан от окупацията. Въпреки това, Исус ще видите нещо, на което не е бил свидетел при римляните.

Витлеем днес

Настоящата чужда сила, Израел, е не само колонизирала голяма част от Западния бряг (включително Източен Йерусалим), но и около 500 000 израелски заселници живеят в над 200 незаконни еврейски колонии, построени върху земи, взети от палестинците.

Висока стена и военни огради днес обграждат Витлеем, превръщайки 4000-годишния град в затвор за обитателите му – палестински християни и мюсюлмани. Витлеем има само три изхода към външния свят, а всички те са строго контролирани от израелските окупатори.

Израел конфискува почти всички земеделски земи в близост до незаконните еврейски селища, което прави невъзможно за много палестински земеделски производители да продължават да се грижата за земята си. Извън града, през областите, където пастирите някога са гледали стадата си, днес минават пътища и магистрали, по които потомците на тези овчари не могат да минават.

„Недопустимо е, че позволяваме Витлеем да умира бавно от задушаване „, каза южноафриканският архиепископ Дезмънд Туту. Жителите на Витлеем бягат от ограничаващата израелска стена и скоро градът, в който се намира най-старата християнска общност в света, ще запази само студените камъни на празните църкви като спомен от своята християнска история.“

Исус ще забележи, че на палестинците в Западния бряг е забранено да влизат в Ерусалим, като по този начин не им е позволено да се покланят на светите за тях места. Той ще види, че пътуването между палестинските градове е също проблематично поради наличието на стотици израелски военни контролно-пропускателни пунктове и други препятствия. По този начин за палестинците е трудно да провеждат търговия, а това води до нарастване на безработицата и бедността. За палестинците, също така е затруднен достъпът до медицинска помощ или посещаването на училище, дори когато тези институции се намират съвсем наблизо. Палестинци са принудени да се движат по тесни и често неасфалтирани пътища, тъй като им е забранени да използват съвременните магистрали, които Израел построи в Западния бряг, върху техни земи. В допълнение, пътуването между Газа и Западния бряг е почти невъзможно заради израелската блокада на ивицата Газа.

Недостигът на вода представлява друг сериозен проблем за палестинците във Витлеем и останалата част на Западния бряг и Газа. „Амнести Интернешънъл“ публикува обширен доклад през октомври 2009 г. посветен на тази катастрофа, причинена от Израел. Донатела Ровера, представител на Амнести интернешънъл за Израел и ОПТ (Окупираните Палестински територии) заяви: „Израел позволява на палестинците достъп до само една малка част от общите водни ресурси, които се намират предимно в окупирания Западен бряг, а незаконните израелски селища получават практически неограничени доставки. В Газа израелската блокада влошава все повече бедственото положение. “

Амнести съобщават, че потреблението на вода на палестинците в Западния бряг едва достига 70 литра на ден на човек, докато препоръчаният минимум на Световната здравна организация е 100 литра на ден. Израелците консумират над 4 пъти повече вода от палестинците.

В доклада Амнести добавя: „В някои селски общности палестинците са принудени да оцеляват дори с много по-малко от тези 70 литра, в някои случаи дори само с 20 литра на ден.“

В друго съобщение Амнести посочва, че за разлика от палестинците, “израелските заселници, които живеят в Западния бряг в нарушение на международното право, имат ферми, които са винаги поливани, буйни градини и препълнени с вода басейни.“

Това описание включва само една малка част от това, което Исус може да види във Витлеем днес. За съжаление, тази ситуация противоречи на неговите идеи за мир на земята и разбирателство между хората. На тези идеи не отговарят и ужасяващата ситуация в Ирак и Афганистан, както и на много други места. Очевидно много работа остава да бъде извършена преди мирът на земята и разбирателството между хората да се превърнат в реалност.
––––––––––––-
По случай Коледа палестинският журналист Saed Bannoura* си пожела:

Иска ми се духът на тази Коледа да накара световните лидери да спрат да лъжат, да не застават пред телевизионните камери и да казват една лъжа след друга.

Иска ми се президентът на САЩ Барак Обама, който се смята от много за символ на промяната и надеждата, да оправдае надеждите и каже истината.

Знам, че политиците и истината са две противоположности, и че все по-рядко те могат да бъдат от една и съща страна. Но все пак е Коледа – може би ние ще получим нашето чудо днес и световните лидери ще спрат да лъжат.

Christmas in Bethlehem. (Moamar Awad/MaanImages)

Ние всички знаем, Десетте божи заповеди и това, което трябва да правим или да не правим съгласно тях, но може би президентите и правителствените служители преди да встъпят в длъжност минават през промиване на мозъци за да лъжат своя народ и целият свят с хубава усмивка на лицата си.

Исус е роден във Витлеем, но Витлеем – мястото, където аз съм роден и живял до преди да се преместя в САЩ преди няколко години – не е свидетел на мир, а звездата, която овчарите последваха преди повече от 2000 години днес замира.

Витлеем е и мястото, където израелски войник под прикритие ме простреля пет пъти в гърдите и гърба и ме ритна няколко пъти, докато загубих съзнание. Това е мястото, където последните думи, които чух от насилника бяха: „След всичко, което направих, все още са живи!“
Предполагам, че дори сега, като живея с наранявания, които изискват от мен да използвам инвалидна количка, той е разочарован. Продължавам да живея така, в инвалидна количка, изпитвайки любов към моята страна и моя народ, търсейки истински мир.

Коледа наближава във Витлеем и навсякъде другаде по света, а това означава, че ще продължаваме да чуваме как световните лидери и политици лъжат пред камерите за пореден път.

Ще чуем приказки за мир и справедливост, но в Палестина ще продължи да властва окупацията.

„Блажени са миротворците, защото те ще се нарекат синове на Бога “ (Мат. 5:9). Лидерите не трябва да бъдат сред тези благослоени, защото те само твърдят, че са в търсене на мир, но в действителностгонят само политическите си цели и победа в следващия кръг на изборите.

Поради факта, че аз не вярвам, че има жив лидер по различен от гореописаните, аз искам да изпратя посланието си до обикновените хора, които живеят живота си, ден след ден, опитвайки се да свържат двата края.

Надеждата и промяната е във вас, а не в световните лидери. Вие сте солта на земята, вие имате силата да кажете на избраните от вас политици, че е крайно време да спрат да лъжат.

Кажете им, че ние не искаме още една коледна лъжа, ние искаме реална истина Коледа, дори не чудо, а само истината.

Нека нашето Коледно послание е послание за истински мир и истинска любов, послание за обичта, която Исус донесе на света, и мъдростта, за която той говори. Може би тогава мирът ще надделее, окупацията ще приключи и хората в тези земи ще могат да живеят заедно като равни.

*Saed Bannoura is a Palestinian journalist who helped create the International Middle East Media Center (IMEMC.org) in Bethlehem in the occupied West Bank, and currently works as the center’s Editor-in-Chief. Despite having been shot and paralyzed by Israeli special forces in 1991, Saed Bannoura has spent his adult life working for peace and justice through nonviolence.

Advertisements

Posted on декември 24, 2010, in Гласове за мир, Живот под окупация, Християнството and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: