Според нов доклад Шин Бет измъчва затворници и отказва достъп на адвокатите им

статия на Амира Хас

Близо 90 на сто от палестинските затворници са разпитвани от израелските служби за сигурност Шин Бет без да имат право на консултация с адвокат, въпреки че гражданското и военно законодателство ясно казва, че тази забрана може да се прилага само в много редки случаи, се казва в доклад, публикуван от Обществения комитет срещу изтезанията в Израел и Обществото на палестинските затворници.

Шин Бет твърди, че са имали юридическо разрешение за държене на някои затворници далеч от адвокатите им.

Затвор в Беер Шева. Снимка: Tomer Appelbaum

Според д-р Мая Розенфелд, автор на проучването, по време на продължителния период, в който на лишените от свобода не се разрешава среща с адвокатите им, Шин Бет използва различни методи за разпит, които са в противоречие с международното право, израелските закони и израелските ангажименти за избягване на подобни методи.

Сред тях, на пример, са разпитите, в които затворниците биват вързани за дълго време на стола с ръце зад гърба, лишаване от сън, заплахи (обикновено за нараняване на членове на семейството), унижение и задържане за дълги периоди от време в нехигиенични килии.

В миналото Шин Бет са отказали да предоставят данни за броя на затворниците, на които не са разрешени срещи с адвокат.

На петиция, изискваща това и подадена от групата за правата на човека Йеш Дин и Движението за свобода на информацията от март 2009 г. все още не е отговорено.

При липсата на официални данни, обществената кампания и Дружеството на затворниците е било принудено да извърши свое собствено изследване и да сравни своите данни с различни източници с цел оценка на броя на затворниците, които са възпрепятствани от среща с адвокатите.

По оценки на авторите, Шин Бет признава, че между 2000 г. и 2007 г. са били разпитвани 11 970 палестински затворници, от тях тези, чието право на адвокат е било блокирано са били между 8379 до 10 773.

Адвокат Ирит Балас от Обществения комитет, който е автор на заключението на доклада, озаглавено „Когато изключението стане правило“, твърди, че съответните данни за периода 2008-2010 г. показват, че обхватът на това явление няма тендинцеия да намалява.

Достъпът на затворниците до адвокат се счита за основно право в израелското законодателство. Недаването на такъв достъп се счита за нещо екстремно и максималният период за такава забрана в случаите, свързани със сигурността, е 21 дни. Според израелското военно право, минималното допустимо време е 15 дни, а максималното е 90 дни.

Според доклада предотвратяването на среща с адвокат за дълъг период от време дава възможност за провеждане на незаконни разпити, целящи изтощаване на затворниците и тяхното преместване в килии, в които агенти под прикритие се правят на редовни затворници. В доклада се посочват редица случаи, при които след продължителен разпит, физическото и психическото изтощение води до допускане на сравнително дребни нарушения, които обаче не оправдават нарушаването на правата на лишените от свобода.

Шин Бет заяви в отговор, че

„проявите на тероризъм и шпионаж, които са обект на разследвания от Шин Бет, имат уникални характеристики, които оправдават използването на основни договорености със съда за борба с тях. Тези разпоредби са създадени от страна на законодателите и са получили широка одобрение от съда, особено от страна на Върховния съд. Един от инструментите, даден на Шин Бет по закон, е органът за предотвратяване на срещи между заподозрените и адвоката им – като твърдението, че предотвратяването на такива срещи има за цел да се избегне надзора над „методи за физическо и психическо насилие“ са неоснователни.“

В доклада се описват като „безплодни“ правните усилия на Обществения комитет срещу изтезанията в Израел, проведени през последните години срещу това явление.

Около 70 на сто от стотиците жалби, които те изпращат до държавния прокурор с искане за отмяна на заповедите за предотвратяване на среща с адвокат, са били отхвърлени. В десетките случаи, които са стигнали до Върховния съд, съдиите са били убедени в аргументите на Шин Бет.

Advertisements

Posted on декември 29, 2010, in Затворници and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: