Израелската организация Бтселем прави обобщение за 2010 година

B’Tselem – Израелски информационен център за човешките права в Окупираните територии

Обсадата на ивицата
Израел продължава колективното наказание на 1,5 милиона души чрез обсадата на ивицата Газа, която започна през 2007 година.

В резултат на това до юни 2010 г. 95 на сто от фабриките и заводите в Газа са били затворени, селското стопанство също не може да фукнционира нормалано, всички това води до безработица от 40 процента. Обсадата пречи и на реконструкцията на хиляди домове, унищожени в рамките на операция „Излято олово“. В резултат на продължителнота нанасяне на щети върху водоснабдителната система в Газа, най-малко 95 на сто от водите не са годни за пиене.

Израел продължава да ограничава достъпа до палестинските земи, които се намират до 1500 метра от границата между Газа и Израел, включително чрез използването на жива стрелба срещу нарушители на тази забрана. Според данни на ООН граничните зони, до които палестинците нпмат достъп, представляват около 17% от ивицата Газа и са предимно земеделски земи. Тази забрана вреди на около 7.5% от населението на Газа, които са зависими от тези области, защото обраобтват земи там, живеят там или посещават учебно заведение.

Дете пълни вода от контейнер, предоставен от "Oxfam", в бежански лагер Джабалая. Снимка: Мохамед Сабах, B'Tselem, 18 август 2010.

В резултат на заловената с насилие флотилия, насочила се към Газа през май, Израел обяви облекчаване на някои ограничения върху вноса, а през декември и при износа на стоки. Все още е твърде рано за оценка на изпълнението на тези решения и техните последици, но е ясно, че тези решения не променят политиката на колективно наказание на 1,5 милиона жители на Газа. Ограниченото отваряне на контролно-пропускателния пункт на границата с Египет през юни също не освобождава Израел от задължението му да позволи свободното движение между Западния бряг и Ивицата Газа.

Заселниците продължаваат да ущетяват палестинците
Около половин милион израелци живеят в 236 колониални селища: 124 упълномощени от Израел селища, 100 неразрешени постове и 12 квартала в Ерусалим върху земя, която Израел анексира.

Тъй като заселниците имат контрол върху 43% от територията на Западния бряг, това пречи на развитието на палестинските общности, особено на тези в долината на река Йордан и в южните склонове на Хеброн. Израелският контрол върху земята, заедно с контрола върху израелско-палестинските съвместни водоизточници пречяи на развитието на палестинското селско-стопанство, който е основен сектор за палестинската икономика.

След приключването на частичния мораториум върху изграждането на селища в Западния бряг през септември, строителните работи бяха подновени в 63 населени места, в които 1 629 жилища са в процес на изгражданe според данни на Peace Now. Изграждането на поселения е забранено съгласно международното право, а продължаващото им съществуване и развитие в Западния бряг сериозно нарушава правата на палестинците на собственост, свобода на движение, поминък, самоопределение и други.

Строителни и монтажни работи в разширяващото се колониално селище Maskiyyot в долината на река Йордан. Снимка: Еял Hareuveni, BTselem, 26 декември 2010.

Изминаващата година Израел продължи своите действия, насочени към разделянето на Източен Ерусалим от останалата част на Западния бряг. Тези мерки включват въвеждането на ограничения за палестинците от Западния бряг, които желаят да влязат в града.

Община Ерусалим продължава да развива плановете за разширяване на израелските квартали в Източен Ерусалим, същевременно заселнически организации продължават да настаняват евреи в палестински домове в палестинските квартали в Източен Ерусалим, сред които са Шейх Джара, Рас Ал’Aмуд а-Тур.

Изграждането на нови участъци от разделителната стена доведоха до откъсването на жителите на село Шейх Саед от Ерусалим, който е център на техния живот. Очаква се стената да пречи и на жителите на селото Ал Уаладжа да стигат до техните селскостопански земи, които основен поминък за тях. До 20 декември 2010 Израел разруши или принуди палестинци да унищожат 17 палестински къщи в Източен Ерусалим, оставяйки 135 палестинци без дом, в това число 66 малолетни и непълнолетни.

Разделителната бариера, построена до къщана в Ал Уаладжа. Снимка: Еял Hareuveni, BTselem, 5 ноември 2010 година.


Спад в броя на смъртните случаи:
Към 30 ноември 2010 израелските сили за сигурност са убили 67 палестинци (12 в Западния бряг и 55 в Ивицата Газа), осем от тях непълнолетни. Най-малко 24 от лицата са били убити, докато не са участвали във въоръжени действия, 39 са били убити, докато са били ангажирани във военни действия, а в два от смъртните случаи, B’Tselem не знае дали лицата са били убити при участие във военни действия или не. Двама от палестинците, убити в Ивицата Газа са били обект на целенасочена убийството. Броят на палестинците, убити от силите за сигурност в Западния бряг е по-нисък в сравнение с предишни години. Освен това, израелски цивилни са убили двама палестинци.

Палестинци са убили осем израелци: пет цивилни граждани (включително един полицай) в Западния бряг, двама членове на силите за сигурност на Израел в ивицата Газа, както и един от членовете на силите за сигурност на Израел в Западния бряг. Палестинците са убили един чужд гражданин в Израел. Пет палестинци са били екзекутирани в Газа от страна на правителството на Хамас.

Продължава раздробяването на Западния бряг, но броя на пунктовете намалява: В допълнение към изолирането на Източен Йерусалим, Израел продължава да отделя долината на река Йордан и зоната, разположена на запад от разделителната стена от останалата част на Западния бряг, чрез силно ограничаване на палестинското движение към и от тези области.

Броят на контролните пунктове в Западния бряг намалява. В момента има 99 контролно-пропускателни пунктове в Западния бряг в сравнение с 103 през 2008 г. и 420 физически препятствия (купчини мръсотия, бетонни блокове и други подобни) в сравнение със 488 в края на 2009 година. Към октомври 2010 г. Израел ограничава или забранява на палестинците да пътуват върху 232 км от основните пътища в Западния бряг.

Продължаване изграждането на разделитела бариера: Израел е завършил 61,4% от стената, а 8,4% в момента са в процес на изграждане. Общата дължина на бариерата е 707 км, което е два пъти повече от дължината на демаркационната линия. 85% от трасето минава през Западния бряг, което пречи директно на живота на около 400 хиляди палестинци.

Увеличение на разрушенията на къщи в Западния бряг (с изключение на Източен Йерусалим):
Израел ограничава палестинското строителство в зона С, което представлява 60 процента от Западния бряг, като палестинците, които живеят там нямат друг избор освен да строят без разрешение. Тази година, до 20 декември, армията е разрушила 82 къщи на палестинци в Западния бряг (в сравнение с 28 къщи от 2009 г.), оставяйки 445 лица без дом, 204 от тях непълнолетни. Голяма част от разрушенията се провеждат в долината на река Йордан, което е част от усилията за прогонване на палестинци от тази област.

Жилищна бараки, които са били разрушени в село ал Фарсия в долината на река Йордан. Снимка: Атеф Абу а-Rub, BTselem, 19 юли 2010 година.

Намаляване на стрелбата срещу Израел от страна на въоръжени палестински организации: Според Израелската служба по сигурността тази година въоръжени палестински групировки са изстреляли 131 ракети и 173 снаряда от ивицата Газа в Израел (до края на ноември), в сравнение с петстотин шестдесет и една ракети и 286 снаряди, които са били изстреляни до края на ноември 2009 г. и 2048 ракети през 2008 година.

Липсата на отговорност: B’Tselem продължава усилията си да държи силите за сигурност под отговорност за вредите, които са нанесли на палестинците. Данните не са окуражаващи: от 2006 до 2009 г. B’Tselem поиска полицейско разследванена 148 слуая, при които силите за сигурност са убити палестинци, които не са участвали във военни действия (данните не включват операция „Излято олово „, която ще бъде разгледан отделно). От тях едва 22 разследвания бяха започнати. Към септември 2010 г. само два от случаите са били завършени: и в двата случая, Главна прокуратура прекрати преписките без завеждане на дело.

През 2010 г. B’Tselem поиска депутатско разследване в седем случая. В два от тях такова започна.

В случай на Басем Абу Рахма, демонстрант убит от пряка стрелба със сълзотворен газ, е пример за лошата работа на прокуратурата в случаите, в които са убити палестинци: само след като B’Tselem и адвокат Майкъл Сфард проведоха собствено разследване, на базата на видео документи, както и след заплахата, че ще се обърнем до Върховния съд, прокуратърата започба наказателно разследване през юли 2010 година.

Няма разследвания на тези, взимали решения за операция „Излято олово „:
B’Tselem е сериозно загрижен относно политиката на Израел и действията в рамките на операция „Излято олово“, в която най-малко 759 палестинци, които не са участвали във военните действия са били убити. Две години по-късно, Израел е обвинил войници във връзка със само три инцидента по отношение на нанасяне вреда на цивилното население (един за убийството на човек, друг за използване на деца като човешки щит и трети за кражба на кредитна карта).

Политическият ешелон и висшите военни командири не са били подведени под отговорност за определянето на политиката и взимането на решения, които са довели до загубата на толкова много живота, повреждането на здравето и нанасянето на материални щети по време на операцията. Израел съобщи, че повече от 40 разследвания са били започнати. Някои от тях бяха започнати година и половина след края на операцията, а главният прокурор не разкрива колко случая са приключили.

Правителството на Хамас в ивицата Газа не е предприело никакви мерки за да разследва престъпленията, извършени от собствените им хора и от други въоръжени палестински организации в Ивицата Газа, както и за съдебно преследване на виновните.

Ограничаване на свободата на демонстрации: През 2010 г. Израел обнови закон 101, който силно ограничава правото на събиране на хора за протести в Западния бряг. Въз основа на заповедта, двама от водещите активисти против строежа на разделителната стена в Нилин (Абдала Абу Рахма у Адиб Абу Рахма) са били в затвора за повече от една година.

Спад в броя на административно задържаните: В края на ноември 205 палестинци (двама от тях непълнолетни) са били държани в административно в Израел, в сравнение с 291 (един от тях малолетен) през ноември 2009 година.

Гилад Шалит остава заложник:
От юни 2006 г. „Хамас“ държи отвлечения израелски войник Гилад Шалит в непознато място и при неизвестни условия. Никой представител на МКЧК или всяко друго лице или организация не е получил разрешение да го посети, на него е отказан всякакъв контакт с външния свят, което е в нарушение на международното право. През октомври 2009 г., бе излъчено видео на Шалит. До колкото е известно на B’Tselem, няма друга информация за физическото или психическото му здраве.

източник

Advertisements

Posted on декември 31, 2010, in Анализи, Живот под окупация, Затворници and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Коментари.

  1. Радикалното решение е да се плати на евреите да се изселят където поискат. Арабите имат достатъчно пари да купят обратно тази земя, която според мен не струва нищо защото е изгорена от слънцето и камъните сънуват кръв вместо вода.И така или палестинците трябва да се изселят или евреите. Друго решение няма, освен няколко термоядрени бомби и тези хора да се изпарят завинаги заедно. Защото един ден слънцето ще погълне земята и тя ще стане звезден прах и прахът им ще се смеси. Прахът на мъчители и жертви ще се носи в студеният космос милиардолетия.

    • Всъщност еврейските заселници,за които става дума в тази публикация, живеят така или иначе незаконно в палестинските територии (съгласно Женевската конвенция), така че не виждам защо трябва да им се плаща за да се изселят. По-скоро те трябва да платят обезщетение за това, че са живеели и използвали ресурсите (вода, земя и т.н.) на палестинци.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: