Палестинският оркестър – глас на независимостта

В своя статия израелският вестник “Аарец“ съобщава за първия концерт на Палестинския национален оркестър в Израел (или както самите музиканти предпочитат да казват – ние дойдохме в Хайфа, а не в Израел):

Палестинският национален оркестър, който впечатлява с високото ниво на професионализъм, не е случаен. За последните седем години той е бил воден от музиканта и педагог Сухаил Хури, директор на Националната музикална консерватория Едуард Саид, която е основана в средата на 90-те години на миналия век и работи в Източен Йерусалим, Рамала и Витлеем.
Сред членовете ѝ са млади жители на окупираните територии, които са били на възраст между 10 и 12 години при създаването на консерваторията, както и по-големи професионални музиканти от палестинската диаспора. Консерваторията създава оркестъра, като провежда репетициите и организира музикални лагери в арабските страни, както и като подхранва таланат на музикантите чрез интензивно и безкомпромисно учение въпреки затрудненото положение в следствие на на окупацията.

Авторът на статията отбелязва, че изборът на произведенията, които са били представени пред публиката не е бил случаен. Те са били:

непосредствен, ясен глас, който призовава за възраждане, независимост и свобода, както и скрит глас, който е изпращал послание за братство с израелското общество (програмата съдържа и прозведения на модерния унгарски композитор евреин Дьорд Лигети, чийто двама родители са били изпратени в Аушвиц). Ние сме бежанци, без родина, но и те са били такива, само преди половин век, така изпълнението им сякаш казва – ние сме братя.

И все пак изниква въпросът:

В крайна сметка, как е било възможно това посещение на палестинския оркестът в Израел? Особено след като Едуард Саид, който основа Националната музикална консерватория и университетът Бирзейт, под чиято егида оркестърът е създаден, са известни с безкомпромисната си позиция, когато става въпрос за бойкот на Израел и отказ от сътрудничество с израелските институции. Въпреки това, оркестърът свири тук, в общинския център в Хайфа, където израелски охранители стоят на входа на сградата, а израелски разпоредители определят местата на гостите.

Всъщност отговорът на този въпрос се крие в публиката. Разпоредителите и охраната може и да говорят иврит, но те са малцинство: 600-те души, които дойдоха да чуят оркестъра говориха арабски, арабски беше и езикът на сцената. Химнът на оркестъра бе „Моята родина“, който е и палестинският химн.

„Това е първото ми идване в Хайфа,“ каза с вълнение мой палестински приятел преди концерта, и добави: „Майката на един от музикантите го е помолила да иде до Акра и да ѝ донесе камък от там „.

Но автобусът, превозващ музикантите се напълни веднага след края на концерта и излетя директно за Рамала, не през Акра, но все пак остави след себе си следа от оптимизъм: Вижте, това е възможно. Музиката успя да премине през контролно-пропускателни пунктове и стените, така сякаш те никога не са съществували.

“Днес оркестър, утре държава“, с тези думи Сухаил Хури представя оркестъра.

По време на първия концерт на оркестъра в края на миналата година в Рамала неговият директор Сухаил Хури заяви “Днес ние сме свидетели на раждането на Палестинския национален оркестър в момент, в който палестинската борба за независимост минава през един от най-важните и трудни моменти. Ние музикантите искрено вярваме, че една държава е не само сгради и пътища, но най-важното са нейните хора, техните ценности, тяхното изкуство и натрупаната културна идентичност.“

Posted on януари 15, 2011, in Палестинска култура and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Дано започнатото се запази .

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: