Прострелян в главата

Преди няколко години Alison Weir, основател на организацията If Americans Knew, започва разследване по въпроса какви са основните причини за смъртта на палестинските деца по време на Втората Интифада в началото на миналото десетелетие. Остава неприятно изненадана да научи, че най-честата причина за смъртта им са „изстрели в главата.“

През последните 10 години израелските сили са убили най-малко 255 палестински непълнолетни чрез стрелба в главата, но броят на тези трагични случаи действително може да бъде по-голям. Защото от една страна няма данни за причините на смъртта при много деца, а от друга тази статистика не включва многото палестински младежи, получили изстрел в главата от израелски войници, но успели да оцелеят в една или друга форма.

По-долу е списък на малка част от тези, които са умрели:

Сами, на 12 години, починал след изстрел в главата по време на демонстрация. Абдул, на 9, убит от изстрели на израелската армия в главата му по време на погребение. Ала, на 14, починал след получени рани на главата след изстрели на израелски войници, докато е седял на терасата на дома си, един час след като е ранил израелски войник с камък. Омар, на 11, починал от рани на главата след изстрели на израелски войници по време на демонстрация. Дия, на 3 месеца, убита заедно с по-голям ѝ брат след стрелба по главата от страна и гърба на израелски заселник. Бара, на 10, е бил убит от изстрели в главата, докато се е намирал близо до дома си. Айман, на 15, е бил убит след изстрели от израелски танк в главата му, докато се е намирал на нивата. Халил, на 11, е бил убит след изстрели от израелски танк в главата му, докато е играел с приятел. Рами, на 13, е бил убит от израелски хеликоптер с изстрел в главата му, докато е играел пред дома си. Ясер, на 11, е починал от раните в главата след изстрел с гумиран куршум от близко разстояние по време на демонстрация …

Представете си, ако имената на тези деца бяха Боби … Майкъл … Сюзън … Мелиса … Джими …
и ако чуждите войски, които ги бяха убила са били навлезли в Аризона, Кънектикът, Охайо …

Спомням си, когато видях малко момче, умряло след изстрел в главата, когато бях в Газа през февруари 2001 г. Това не е гледка, която може да се забрави, независимо от името или националността на детето.

Статия от 2009 година на британският вестник Телеграф, озаглавена Bullets in the brain, shrapnel in the spine: the terrible injuries suffered by children of Gaza, разследва случаите, при които лекарите в болница близо до Газа са били „почти претоварени от броя на палестинските деца, нуждаещите се от лечение след огнестрелни рани в главите им.“

Статията започва така: “Само в рамките на един ден миналата седмица служители на болница Ел-Ариш в Синай е трябвало да изпълняват сложни скенери на мозъка на девет-годишно, на две 10-годишни и едно 14-годишно дете – всяко от тях с куршум в мозъка в следствие на изстрели по време на израелската офанзива в Газа.“

Попитан за характера на тези стрелби, лекар отговоря:

„Не мога точно да определя дали тези деца са били цели на стрелбата, но в някои случаи куршумът идва от предната част на главата и отива към задната част, така че в тях може да се каже, че оръжието е било пряко насочен към детето.“

Жертви на стрелба в главата са не само деца, но и международни активисти, които участват в палестински мирни демонстрации.

Например, 21-годишният Том Хърндал. Годишнината от смъртта му е тази седмица. Хърндал, студент и фотограф, е искал да „направи нещо смислено“ в живота си. През 2003 г. той отива в Газа за да се присъедини към движението на ненасилствена съпротива срещу израелската агресия и да снима това, на което става свидетел.

На 11-ти април той се е намирал близо до група деца, които са играли, изведнъж израелци открили огън. Повечето от децата избягали, но три, на възраст от 4 до 7 години, замръзнали на място от страх. Хърндал се втурнал към тях, именно тогава израелски снайперист го е застрелял в главата.

Независимо от спешността на контузията, израелски представители забавят транспортирането му до специализирано медицинско заведение с повече от два часа и половина. Том остава във вегетативно състояние в продължение на девет месеца, умира на 13 януари 2004 година.

От края на 2002 г. до пролетта на 2003 г. израелскити войници са убили четирима международни активисти и простреляли в лицето още един. Както и при Хърндал, израелските сили не полагат нужните усилищ за да осигурят навременна медицинска помощ. Друга жертва е режисьорът Джеймс Милър, който е прострелян в гърлото, докато размахва бял флаг (вижте видео как е прострелян, както и филмът, който заснема).

Две нови не-палестински жертви, простреляни в главата са 37-годишният Тристан Андерсън и 21-годишната Емили Henochowicz. И двамата оцеляват, Емили остава без едно око, а Тристан – в инвалидна количка.

Трудно е да се определи колко от 45 000 палестински мъже, жени и деца, убити или ранени от израелските сили, от 29-ти Септември 2000 насам са били простреляни в главата. Много вероятно броят им да е зашеметяващ.

Advertisements

Posted on януари 16, 2011, in Живот под окупация. Bookmark the permalink. 3 Коментари.

  1. Няма смисъл да казвам колко е тъжно всичко това – защото за онези, чиито сърца примират при всяка новина от Палестина, които я носят в сърцата си, те нямат нужда от съболезнования, а и самите те могат само да разпространяват инфо, да говорят, но няма как да действат. НАдявам се, засега.
    Та тези хора ще бъдат отново разтъжени, но не и други, които години наред са чули подобни новини – за убити дечица – но това са „черни“, „мръсни“, „цигани“, „терористи“ и т.н. (за щастие и изброените епитети едвам стигнаха до клавиатурата, за повече не се сещам) и е малко веряотно и сега да се впечатлят.

    Макар да е странно. В същност числото на тези, които са съпричастни към страданието и битката за освобождение, е толкова голямо, колкото да е достатъчно за реални действия…Но не…

    Току що се сетих – исках да отбележа и едно специално име, което не е споменато, а бях сигурха, че ще го видя във втората част на поста – Рейчъл Кори.

    • Рейчъл Кори не е включена, защото става дума за случаи на убити след изстрел в главата. Според автократа на статията набляга именно на тези случаи, защото в тях не може да става за предупредителни изстрели или за случайни куршуми, а предумишлено целене в главата на деца и мирни активисти.

  1. Pingback: Прострелян в главата | Bulgarian Blog

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: