Още един палестински “терорист“

В своя блог Max Ajl, американски евреин, живеещ в Бруклин пише за поредното убийство на палестинец в т.нар. буферна зона в Газа.

Израелските национални новини съобщават, че “израелски танкове и булдозери са преминали на няколко стотин метра вътре в Газа във вторник следобед и убили един терорист, след като бомба е избухнала в близост до патрулиращо израелско превозно средство близо до бариерата за сигурност между Газа и Израел“.

Max Ajl твърди, че това не е вярно, защото знаe кой точно е убитият: Amjad Sami Za’aneen. Знае това, защото e получил обаждане от негов роднина, Saber Za’aneen по-рано днес, който му е казал, че е имало нахлуване в Бейт Ханун, и защото негови приятели лично са отишли до болницата за да интервюират членове на семейство. Те са разказали, че е Амджад е събирал скали заедно с приятели в буферната зона, когато израелски танк е стрелял по тях. Нараняванията са били толкова сериозни, че той дори не e успял да издържи до болницата и е умрял по пътя.

Израелските журналисти твърдят, че „е широко известно, че дадената област е затворена военна зона.“ Така те не само, че оправдават смъртоносните рани в тялото на момчето, но и “пропастта“ в света на семейството му.

Първо те лъжат за случилото се, а после обвиняват жертвата. Наричат го терорист. Дори не казват името му. Какво следва да се направи сега. Max Ajl призовава “Нека направим така, че мъртвите да имат имена.“

Повече за буферните зони:

The so-called “buffer zone” is a military no-go area that extends along the entire northern and eastern perimeter of the
Gaza Strip’s border with Israel, inside Palestinian territory, as well as at sea. The precise areas designated by Israel
as “buffer zone” are unknown; changing Israeli policy is typically enforced with live fire.

Delineations
On land: inside Palestinian territory
• Oslo Accords: 50 metres
• Second Intifada (2000): 150 metres
• January 2010, according to Israel: 300 metres
• In reality: 300 metres – 2 kilometres

Advertisements

Posted on януари 19, 2011, in Газа, Живот под окупация. Bookmark the permalink. 7 Коментари.

 1. До мен достигнаха час от разговорите.По реакциите разбрах за това.Но не знаех как да оцелея.Дори и сега не зная

 2. Американски блогър е говорил с жител на Газа, който предал съобщение от свои приятели, които са интервюирали роднините на този човек?
  Активисти на ХАМАС и Ислямски Джихад неведнъж са залагали бомби там, изстрелвали ракети и миномети оттам, откривали огън оттам.
  Честно би било тази буферна зона да е за сметка на израелската територия. Става дума за няколко квадратни километра.

  • В тази буферна зона с неопределена широчина има къщи, ниви, дори училища. Разстоянието от брега на Средиземно море до границата с Израел е около 6-12 км, буферната зона на места стига до 2 км навътре в териториите (тоест това е една трета или една шеста).

   • Ето и още един разказ за случилото се – как 17-годишен “терорист“ е бил убит, докато се е опитвал да помагне на свой ранен приятел. http://palsolidarity.org/2011/01/16477/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+palsolidarity+%28International+Solidarity+Movement%29&utm_content=FaceBook

   • Тъжно за момчето, но в тази статия се описват въоръжени бойци от групировката НФОП, които са били там са разменяли огън с израелската армия. Жертвата е била между чука и наковалнята.

   • Впрочем, гадно е когато смъртта на един човек се използва за политическа цел, но какво да се прави? В тази статия се описва как едно от момчетата е било улучено от танков снаряд в корема и е умряло след…минути!? След това се казва, че е граната… Няма нужда да се обяснява защо това не е вярно, но въпроса е – ако тези разкази не са вярни, то каква е истината? Какво са правели тези момчета и в чие обкръжение?

 3. Гледайки картата – не виждам къде може да минава 2км границата, но че трябва да се обърнат нещата с хастара навън – трябва. Да им подарят тези заграждения, те да ги правят каквото искат, а пък да издигнат една стена на 500м.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: