Заличаване на следите: останките на палестинско село ще бъдат превърнати в луксозен квартал

Още един пример как палестинската история бива изтривана от страна на Израел – този път не става дума за физически разрушения, защото земята ще бъде ограбена благодарение на правителствени планове и частни предприемачи. От една страна премахването на останките на това село е загуба на забележително архитектурно богатсвтво (който е успяло да се спаси от израелските булдозери цели 63 години), но още по-голямо е значението на случващото се за „голямата картина“ на историята: Израел методично ликвидира голяма част от историята на Палестина преди 1948 година – повече от 400 завладяни арабски села са били разрушени след 1948 г. – докато през това време се “преизгражда“ еврейската история в Палестина. Това е особено вярно за района на Ерусалим, където „битката на разказите“ продължава да бъде в челните редици на окупацията.

Други скорошни примери в Ерусалим са Хотел Шепърд и продължаващата борба за гробището Мамила. А сега е ред на останките от село Лифта, което се намира в близост до Деир Ясин, символът на Палестинската Накба (Трагедия).

Лифта днес

Това е статия на Nir Hasson за вестник Аарец

Якув Одех, на 67 години, се разхожда сред руините на арабското село Лифта, което се намира на входа на Ерусалим, не забелязвайки новите квартали и магистрали, които го заобикалят. Той не вижда тунела, който се разкопава над него, нито тайният маршрут за евакуация на лидерите на страната.

Одех не забелязва и надписа „Смърт на арабите“, написан на входа на село, нито арабската версия на името, което някой е заличил от знака на входа. Той вижда селото такова, каквато е съществувало до преди март 1948 г., преди да бъде напуснато от своите палестински жители.

„Семейството на Али Бадр живееше тук, а тук бе къщата на Мохамед Салах“, казва той, докато се разхожда из Лифта. За него селото е не само къщите, които са успели да останат запазени около селския извор с вода. За него селото включва и останките от къщите в квартала Ромема в Ерусалим, район, върху който днес са построени нови жилища. Също така включва и селското училище, което днес служи като ултра-ортодоксално учебно заведение и се намира на входа на Ерусалим.

„Моите корени са тук. Моето аз е от тук. Никога няма да мога да забравя това“, казва той.

Сега останките на селото са застрашени от промени поради специалния характер на
място. Преди две седмици израелската администрация за земите обяви публичен търг за
строителство в Лифта, който трябва да превърне това изоставено палестинско село и популярно място за пешеходен туризъм в луксозен жилищен квартал. Те са се ангажирали да запазят къщите и внимателно да ги възстановят. Планува се къщите да бъдат превърнати в ресторанти и галерии.

Одех нарича този план за реконструкция втора Накба (арабската дума за „катастрофа“).

Архитект Габриел Кертес, който е проектирал плана за Лифт заедно с Шмуел Гроаг и Шломо Арънсън, заяви, че реконструкцията е най-доброто нещо, което може да се случи на селото.

„Едната възможност е нищо да не се прави, което означава, че селото ще изчезне. Нашият подход е друг, той обхваща съхраняване и възраждане. Планът съдържа щателни правила, които гарантират опазването и даването на разрешителни за строителна дейност, само след като паметниците останат запазени и всичко е направено под надзора на органите за опазване на архитектурното богатство“, казва той.

Одех днес се занимава с дейности за спазване на правата на човека, но в миналото е бил член на Народния фронт за освобождение на Палестина, бил е дълго време в затвор.
Той е бил на осем, когато семейството му е избягало от Лифта. Бившият му дом се издига над извора в центъра на селото.

Съдбата на Лифта може да се определи като аномалия. Сред стотиците палестински села изоставени през 1948 г., това е единственото, което не е било нито унищожено, нито презаселено. Селата Ейн Карем и Ейн Ход, например, са също запазени, но са населени от евреи.

Одех и други хора смятат останките на 55-те жилища в Лифта като един вид паметник на палестинското общество от преди войната на Израел за независимост. След като селото е било изоставено, таваните на сградата са били умишлено унищожени, за да възпрепятстват нарушители, но някои бездомни се установяват да живеят там.

Една от сградите е превърната в къща, в която вече 20 години е настанена успешна програма за млади наркомани. Директорът на програмата каза вчера, че той не знае какво ще се случи с тях, когато реконструкцията на селото започне.

Според плана, в пространството между запазениет домове в селото ще бъдат изградени 212 луксозни жилища и малък хотел. Израелци и палестинци, посветени на опазването на Лифта са против този план, защото за тях това значи края за последното арабско село по рода си.

Одех заяви: „Нашата мечта е да има мир и да можем да се върнем в селото ни. Има достатъчно място в Палестина за всички. Това са нашите домове. Ние сме родени тук. Ние сме родени, дишайки въздуха тук и ние имаме право да се върнем.“

Не всички противници на предложения проект споделят стремежите на Одех и останалите наследници на живялите в селото палестинци. Архитект Гади Ирон смята Лифта за обект на световното културно наследство, което следва да бъде запазено. Той нарича селото „Райска градина“ от потоци и овощни дървета, красиви пейзажи и обекти, запазили чертите на палестинската архитектура.

Ирон заяви: „Лифта е по-важен от Тадж Махал от гледна точка на своята красота и своето средиземноморско наследство. Тадж Махал е кич, докато в Лифта няма кич…“
Той предлага селото да бъде запазено като архитектурен музей.

Advertisements

Posted on януари 22, 2011, in Живот под окупация, Източен Ерусалим, History of the Conflict and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: