Делото на поредното палестинско дете пред израелския военен съд

Преди няколко дни публикувах видео от задържането на 11-годишно палестинско дете. Както стана ясно в статията, то е било освободено няколко часа по-късно, за разлика от брат му – 14-годишния Ислам Тамими, който е в затвора вече повече от три седмици.

На 23 януари войници нахлуват в три часа посред нощ в дома на семейство Тамими в палестинското село Наби Салех и взимат със себе си Ислам. Войниците използвали разлчини техники спрямо 14-годишното момче, надявайки се да постигнат психологически срив. След това детето е било отведено в неназован полицейски участък, където е бил разпитван без присъствието на родителите или на адвокат. По време на осем-часовия разпит и след продължително лишаване от сън, Ислам се е предал и се съгласил да подпише предоставения му от армията текст.

Адвокатите на момчето са били в контакт със следователя и военните служители веднага след ареста. Въпреки това, те са получили достъп до детето едва пет часа след началото на разпита. Родителите, които в съответствие с международното право имат право да присъстват, когато детето им е обект на разследване, са нямали достъп до своя син.

Ето как израелският журналист Джозеф Дана описва съдебното дело, на което е присъствал:

Ислам бе изправен пред съдията. Дете, облечено в дрехите на възрастен затворник, той се притесняваше като много други деца, когато вниманието на много възрастни е фокусирано върху тях.

Съдебното заседание бе кратко и главно ставаше дума за искане на защитата на Ислам за отделен съдебен процес относно условията, при които е бил арестуван и разпитван. Защитата твърди, че делото ще покаже, че неговите показания са фалшиви и са получени чрез сила.

Съдът обаче реше, че делото за това как показанията са били получени може да започне само след като процесът за хвърляне камъни е започнал. Това е ясна обида за правосъдието – съдът може да намери Ислам за виновен за хвърляне на камъни и след това да разбере, че присъдата се основава на свидетелство, което е получено чрез сила. По този начин Ислам ще остане в затвора в продължение на месеци без видима причина. Отделно от това, две искания за преместване на детето в домашен арест са били отхвърлени от съда през последните три седмици. Процесът срещу него ще започне през следващата седмица във военния съд Офер.

Преди Ислам да бъде върнат в затвора, той каза на баща си, който също седеше в съдебната зала, че наскоро е бил преместен в друг затвора. Омер Тамими, 24-годишният брат на Ислам, също е в затвора в очакване на съдебен процес за обвинение за хвурляне на камъни. В акт на рядко срещана благосклонност, израелските власти държаха двамата братя в една и съща клетка в последните две седмици. Въпреки това, преди няколко нощи Ислам отново е бил събуден по сред нощ и отведен в нов, далечен затвор. Детето помоли баща си да поиска от адвоката да го върне при брат му.

Палестинските деца над 12-годишна възраст са държани в затвори за възрастни в Израел.

Advertisements

Posted on февруари 15, 2011, in Децата затворници. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: