Религиозна свобода в Светите земи

Ерусалим – www.asianews.it

Вътрешното министерство на Израел е отнело разрешението за пребиваване на Англиканския епископ в Ерусалим. По този начин на преподобния Сухеил Дауани се отнема правото да живее в Ерусаилм. Въпреки протести от страна на църковните власти на запад, особено от страна на САЩ, израелските власти са отхвърлили молбите за удължаване на разрешението му за пребиваване.

Епископът e роден в светите земи, където е прекарал по-голямата част от своя живот и служба, но няма право нито на гражданство, нито на законно пребиваване в Ерусалим, тъй като е роден в Наблус, Западния бряг. Родният му град е окупиран от Израел през 1967 година, но не е бил анексиран. От друга страна, Източен Ерусалим, където се намира англиканската катедрала и църковните офиси, също е бил окупиран през същата година, но е бил анексиран от Израел и Израел смята тази част от Светия град за част от своита територии (въпреки, че никоя друга държава не е признала това анексиране). По този начин епископ Давани се смята от Израел за чужденец, който може да посещава или да живе в Ерусалим само ако притежава специално разрешително, издавано или отказвано от израелските власти по тяхна собствена преценка. Всъшност, дори родените в Източен Ерусалим палестински жители и техните наследници се смятат от Израел за чужденци, които притежават единствено разрешение за пребиваване, което Израел може да отнеме.

Тъй като епископът продължава да изпълнява своята служба в Ерусалим, без разрешително за пребиваване, той може да бъде арестуван по всяко време, както и да бъде осъден за това, че пребивава в Израел нелегално. След това той или ще трябва да излежава дадената присъда, или ще бъде насила прогонен от Ерусалим.

Този случай е породил притеснения сред всички Църкви в Светия град. Поради функциите и задлъженията на служителите на Църквите и поради различни лични нужди, голяма част от епископите, духовниците и религиозните служители в Ерусалим идват от други страни. Израел не им позволява да получат гражданство или дори дългосрочно законно пребиваване, тъй че, за да могат да останат в израелските територии, се налага да кандидастват за визи на всеки една до две години – дали ще получат виза зависи от решение на правителството.

Негативното решение на министерството на вътрешните работи в този случай се базира на това, че „[Дауани] съвместно с Палестинската автономна власт е продал на палестинци земя, кочто е собственост на евреи.“
Дауани отхвярля обвиненията и настоява да му се даде възможност да докаже своята невинност.

Posted on март 1, 2011, in Единствената “демокрация“ в Бликия Изток, Живот под окупация, Християнството and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: