13 ранени след атака на заселници или “Ден на гнева“ по израелски

ISM – публикувано на: 8 Март 2011 година

В следобеда на 7 март 2011 селяните от Кусра, палестинско село на юг от Наблус, са били нападнати от заселници, живеещи нелегално в съседство и които са били придружавани от израелската армия. Тринадесет палестинци са били ранени и откарани до болницата в Наблус. Според медицинските сестри, на линейките и медицинския персонал не е било позволено да достигнат до ранените хора.

Ибрахим Хасасн, на 15 години, прострелян в гърба

Няколко от жертвите са били сериозно ранени. Ибрахим Хасан, на 15 години, е бил ранен от стрлеба с живи амуниции, куршумът е влязъл през гърба му и е преминал през бъбрека му преди да напсуне тялото му. В момента състоянието му е стабилно, но той може да загуби бъбрека си. Оуде, на 25 години, първо е бил прострелян в крака, а след това бит. Заселниците са удряли горната част на тялото му с пръчки и камъни, а след това са счупили напълно десния му крак, удряйки го с огромен камък.Операцията му е насрочена за утре.

“Чух, че има ранени, за това отидох да им помогна, но изведнъж ме простреляха, заселниците сякаш дойдоха от нищото.”, разказва Яахер Оуде.

Трима фермери са обработвали земите си, близо до селото, когато са били нападнати от заселници от близкия нелегален пост. В 16.30 селският имам потърсил помощ за фермерите, именно тогава техни съселяни се стекли да им помогнат. Когато те пристигнали, четирима вече са били ранени, израелската армия също е била там, за да предпази заселниците. Общо е имало около 50 заселника. Жителите на Кусра твърдят, че израелските войници не са строили нищо за да спрат насилието от страна на заселниците, вместо това те участвали в биенето и стрелбата по цивилни. Някой от ранените твърдят, че са били бити и простреляни именно от войници, други – от заселници. “Всъщност няма разлика, и в двата случая са били използвани израелски куршуми”, смята един от селяните.

Камъкът, с който е бил счупен палестински крак.

В Кусра живеят 4,000 палестинци. Селището се намира 22 км на юг от Наблус , близо до незаконната израелска колония Мигалим. Това е вторият сериозен инцидент, причинен от заселници в рамките на последните два месеца.
–––––––-
В последните дни се наблюдава увеличаване на насилието и атаките от страна на заселниците.
(Например, новина от първи март 2011 – Settlers Attack Homes, Property In Hebron)

Всъщност, нападения от страна на заселници срещу палестинците в окупирания Западен бряг са познат проблем, който често води не само до сериозни наранявания, но дори и до жертви.

Преди един месец, в рамките на само два дни, а именно на 27 и 28 януари, двама млади мъже са били убити след нападения на заселници. Единият от тях, 20-годинишният Одай Махер Хамза Яадоус, е бил застрелян от заселници, докато е работел на нивата си, близо до родното му село Ирак Бурин. Другият, Йосеф Факхри Икхлаил, на 17 години от Беит Оммар, е бил прострелян в главата от заселници и в момента се намира в мозъчна кома, след като 100-ина заселници от поселението Бат Айн са нападнали палестинските села Сафа и Беит Омар.

Заселник с тениска с надпис: Евреин ли си? - Ако Да, тогава ще живееш, ако Не, тогава Смърт!

Миналата седмица, след като поста ‘Хават Гилад’, в който живеят радикални заселници, бе разрушен от израелската армия, представители на заселниците призоваха за провеждане на “Ден на гнева” срещу заобиклящите ги палестински села и техните жители.

Този вид действия не са нещо ново сред заселниците. Те почти винаги избират да отмъщават за действия на израелското правителство срещу тях чрез наказване на палестинците.

Според палестинската осведомителна агенция Ma’an news, Равин Меир Голдминц, преподавател в една от семинариите към този пост, е посочил към едно от съседните села и е казал:

“Правителството трябва да разбере, че нямат полза от разрушавенето на нашите домове и за това ще ги накараме да съжаляват за случилото се. Ще ги посетим в четвъртък и ще направим това, което израелското правителство трябва да причинява на тях, а не на нас.”

Advertisements

Posted on март 8, 2011, in Живот под окупация, Заселници and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: