Палестинско семейство загубва битката за дома си срещу американски милионер

10 март 2010 guardian.co.uk

Семейство Хамдалах пред дома си в Източен Ерусалим Photograph: Quique Kierszenbaum за Guardian

След 11-годишна съдебна битка между палестинско семейство и американския милионер Ървинг Московиц, израелският съд издаде заповед, според която палестинското семейство трябва да освободи стая от дома си.

На палестинското семейство, което живее в Източен Ерусалим, бе заповядано да освободи стаята, в която живеята, за да се нанесе в нея еврейски заселник.

Ахмед Хамдалах, на 33 години, трябва да премести всички мебели и лични вещи до понеделник или ще бъде глобен да плати сумата за наемането на работници, които да свършат тази работа. Новият притежател на стаята ще бъде предпазван от въоръжени гардове.

Семейство Хамдаллах живее в къшатта в Раз ал-Амуд от 1952 г. Пристойката, в която Ахмед, съпругата му Амани и тяхното дете Язан живеят днес е било допълнително построено в средата на 80-те години на миналия век.

Но земята, върху която е построена къщата, е била закупена през 1990 от Ървинг Московиц, бизнесмен от Флорида, продавач е бил еврейският собщевник от преди 1948 г. Московиц е похарчил милиони долари за закупуването на собственост в Източен Ерусалим, която да предостави след това на радикални еврейски заселници в палестински квартали.

Хамдаллах казва, че предпочита да разруши пристройката, от която се открива гледка към Купола на скалата и Елеонския хълм, отколкото да я даде на заселниците.

„Смятате ли, че мога просто така да им дам къщата? Няма да им позволя да живеят в дома ми,” каза той пред Гардиан. „Но нямам силата да променя нещата. Много ми е трудно, в момента ми е трудно дори да говоря, да ям или да ходя на работа.”

Амани, неговата съпруга, допълни: „Нямаме резервен вариант, няма къде другаде да идем.“ И обясни, че останалата част на къщата вече е препълнена от останалите членове на семейството.

Семейство Хамдаллах е дошло да живее в Раз ал-Амуд след като е избягало от село близо до Рамле по време на войната през 1948 година. В момента от двете страни на къщата им се намира Маале Зеитим, жилищна кооперация, която също е собственост на Московиц и в която около 100 еврейски семейства живеят. Къщата на семейство Хамдалах пречи за пълното разширяване на Маале Зеитим.
реклама на жилища, давани под наем в кооперацията, изрично се посочва, че те могат да бъдат дадени “само на религиозни семейства“.)

Ерусалимският съд отсъди през 2005 година, че семейството може да остане да живее в построеното преди 1989. Но според Шломо Лекер, израелкският адвокат на семейство Хамдалах, адвокатите на Московиц са продължили да оказват натиск за прогонване на палестинците от пристойката и двора, и съдия-изпълнителите тази седмица са изпратили предизвестие за напускане на палестинците в понеделник.

„Таза група заселници е силно решена да прогони семейството и за това опитват всеки възможен трик,“ допълни адвокатът. „Сега се получили заповед, която им позволява да дойдат в къщата и да се преселят в двора и стаята.“

Лекер заяви, че ще обжалва решението.

Даниел Луря, говорител на Атерет Цохеним, организация, която се бори за еврейско заселване в Източен Ерусалим, заяви: „Става дума за една от най-важните области за евреите в исторически И религиозен план. Евреите имат правото да живеят във всеки квартал. Фактът, че светът не осъзнава този проблем е проблем на самия свят.“

Около 200,000 израелски евреи живеят в Източен Ерусаилм, който бе превзет от Израел през 1967, а по-късно анексиран. Заселването в окупирани или анексирани територии се смята за незаконно от международното право.

В докалд на ЕС относно Източен Ерусалим, който стана обществено достояние през декември, се предупреждава, че заселниците там, водени от идеологически подбуди, застрашават възможността за постигане на мир. „Ако настоящата тенденция не се спре възможно най-скоро, превръщането на Източен Ерусалим в бъдеща столица на палестинската държава става все по-невероятно и невъзможно да се случи“ се казва в доклада.

Posted on март 18, 2011, in Живот под окупация, Заселници, Източен Ерусалим and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: