Преминаването на през израелски пропускателен пункт – една обикновена сутрин

Разказ на Ален Саломон и Катя Саломон за New York Times

Току-що се върнахме от едноседмичното ни посещение в Израел и Палестина. Ние организираме фестивал за камерна музика в Югозападна Франция и се интересувахме от възможността да вкючим израелски и палестински студенти в майсторските ни класове.

Нямахме никакви проблеми да достигане от Ерусалим до Рамала с градски транспорт. Но имахме проблеми по пътя на връщане. Стигнахме до Каландия, пропускателния пункт между Рамала и Ерусалим, в 9:30 сутринта на 11 март, петък. Решихме да слезем от автобуса с всички останали, въпреки че като чужденци можеше да са останем вътре.

Бяхме потресени от това, което видяхме: грозни циментови структури, бодлива тел, камери. Като се наредихме на опашка за да минем, можехме да видите една израелска жена-войник жена в едни бетонен бункер да се взира в нас. Пред нас имаше тунел, през който може да премине само едно лице. В края му има въртящ се турникет, която се контролираше по електронен път.

Като влязохме в този тесен тунел, се вгелдах в бодливата тел. Ние сме евреи, доплака ми се. Как е възможно хора, които са преминали през такива страдания, да причиняват това огромно унижение и сплашване на други хора?

И след това бяхме обзети от страх. Ако случайно настанеше паника или имаше пожар, щяхме да всички бъдем стъпкани, защото нямаше как да се избяга. Припомних си болезнените истории за жени, раждали тук, някои изгубели бебета си.

След като минехме през тесния коридор, влизахме в малко помещение, отново с метална въртяща се врата. Много от нас бяха мокри, тъй като бе валяло през нощта, а беше и студено. Там нямаше чак толкова много чакащи, но само един или двама души можеха да минат на всеки 10 минути.

Нямаше пейка в това малко помещение, деца или възрастни хора нямаше как да седнат и да починат. Едно дете започва да плаче, друго се оплака, че краката му са замръзнали, защото е с мокри ботуши. Стари жени започнаха да питат мъжете пред тях да ги пуснат да минат първи, но мъжете отказаха. Те искаха да успеят да намерят свободни места преди времето за молитва в джамията Ал-Акса в Ерусалим.

Започнахме да говорим на английски с хората около нас. Не криехме, че сме евреи. Двойка с детето ни показа, че имат час за консултация в болница по обяд, но е малко вероятен да успеят да ситгнат целта на време, въпреки че чакат от 09:30, заедно с нас. След като стана обед няколко мъже започнаха да се връщат назад, защото беше твърде късно за молитви.

В 12:10 нашия ред най-накрая дойде. Минавайки можехме да видим хората, които контролираха въртящата се врата. Имаше няколко млади израелски войници вътре. Те сякаш се забавляваха много добро, смееха се като обикновени младежи. Искаме да повярваме, че те не са имали представа за моралните и физически страдания, които техният прекалено бавен контрол и мудност нанасяха. Но дали не изпълняваха заповеди за забавяне на преминаването през пункта петък сутрин, за да се ограничат мъжете, които идват да се молят в Ерусалим? Или може би за да попречат на хората, които искат да прекарат уикенда заедно със своите семейства?

Човек може лесно да си представим чувствата на възмущение, които изпитвахме, минавайки през всичко това. Това отношение е неоправдано от гледна точка на сигурността, то е унизително, нечовешко и неразбираемо, защото идва от народ, който иска да бъде възприеман като демократичен.
––––––––––––––––––

Ален Саломон е бивш професор по архитектура в Колумбийския университет и президент на фестивала за камерна музика в Югозападна Франция. Катя Саломон оглавява асоциацията, която поддържа библиотеките в най-големия европейски затвор Fleury-Mérogis.

Advertisements

Posted on април 2, 2011, in Гласове за мир, Живот под окупация, Източен Ерусалим and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: