Представи си, че…

статия на Chris от блога http://notesfromamedinah.wordpress.com

…15-годишен афроамериканец бъде отвлечен от 28-годишен бял мъж – след като последният е преследвал детето с куад (all-terrain vehicle (ATV)); ако мъжът е свалил дрехите на младежа и го е бил с приклада на пушка; ако всичко това се е случило след като същият този бял мъж е ударил момчето и убил новородения му домашен любимец в предишен инцидент; ако това гнусно, расистко престъпление се бе случило в Америка, американците щяха да бъдат напълно отвратени и разгневени от тази расистка жестокост. Може да предположим, че мъжът ще остане в затвора за дълго време:

* Отвличането е от престъпленията първа степен и носи до 30 години затвор.
* Тежка телесна повреда може да доведе до глоба от $20,000 и затвор до 10 години.
* Намерение да причиниш тежка телесна повреда носи наказание лишаване от свобода между 6-30 години, глоба до 10 000 $ и до пет години изпитателен срок
* Три обвинения за нападение водят до затвора за три години и глоба в размер на 30000 щатски долара.

Според тези данни всички тези престъпления, извършени наведнъж, могат да доведат до 100 години затвор и глоба от над $100,000.

Сега си представете, че този младеж се събужда след като е бил пребит до безсъзнание и осъзнава, че е гол, завързан и сам посредата на полето. Можем да предположим, че такова отвратително, расистко престъпление ще бъде строго наказано в САЩ. Като демократична страна, която се основава на равенството между хората, такова престъпление ще бъде универсално осъдено, а извършителят вероятно ще получи максимална присъда.

Сега нека се преместим в Израел, където 28-годишен заселник на име Цви Струк е бил уличен в именно гореописаното престъпление.
Първоначално, Струк удря шамар на 15-годишната си палестинска жертва, а след това убива ярето на момчето с ритници. В следващ инцидент, на палестинска земя, Струк преследва момчето със своя куад (All-Terrain Vehicle) и го отвлича, пребива и оставя в безсъзнание и завързан насред полето.

Съдията по случая отбелязва, че без съмнение младжът е бил “тежко” наранен и че той е “прегледал медицинското свидетелство и снимките направени на палестинското дете след инцидента и че поради това не може да не изрази своето отвращение и дълбок шок от белезите на ужасната травма, която малдежът е преживял.”

След като е осъден за тези престъпления, подсъдимия поисква по-лека присъда от съдията, защото той, човекът, който е отвлекъл, измъчвал и пребил 15-годишният палестинец, твърди, че е „спазващ законите гражданин без по-ранни присъди.“ Съдията е постановил своята присъда – не 100 години затвор, не 100 хиляди щатски долара глоба – а 18 месеца лишаване от свобода, 1 година пробация и глоба от $ 14,100.

Защо присъдата е такава? Подсъдимият е заселник в Палестина, осъден от израелски съд, който рядко осъжда заселници за извършването на каквито и да е престъпления. Според доклад на Yesh Din, израелска организация за правата на човека, 90% от палестинските оплаквания срещу израелски граждани остават ненаказани. В този контекст е цяло чудо, че Струк въобще бил осъден.

За съжаление, случаят със Струк не е единствен. Насилието от страна на заселниците е нещо обичайно и безгранично. Не само това, но този вид тероризъм не само че се радва на имунитет от израелските съдии (случаят на Струк е едно от малкото изкючения), но и се извършва пред погледите на израелските военни и става все по-популярен сред израелците. В проучване на Унет, 46% от анкетираните 504 израелци твърдят, че подкрепят заселническия тероризъм под името ‘price tag violence’, а само 33% казват, че такъв тероризъм никога не може да бъде оправдан.

С усмивка на лицето по време на делото за измъчване на палестински младеж

Представете си, че това се случва във вашия град и че виждате как извършителят на това грозно дело се усмихва от вестника. Как ще реагирате, знаейки, че този усмихващ се терорист скоро ще бъде на свобода? Ако вашият син беше отвлечен и измъчван, и видехте този ухилен мъж в съдебната зала, щяхте ли да смятате, че 18 месеца затвор са достатъчно наказание?

Advertisements

Posted on април 4, 2011, in Живот под окупация, Заселници and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: