Даниел Баренбойм носи “утеха и удоволствие“ на палестинците в Газа чрез музиката на Моцарт

Във вторник, световно известният диригент и пианист Даниел Баренбойм наруши блокадата на Газа като дирижира оркестър, в който свиреха някои от най-добрите музиканти на Европа, по време на кратък концерт в ивицата. Баренбойм и тридесет и шест от най-добрите европейски музиканти – от Берлинската и от Виенската филхармония, от оркестър дю Париж, както и от Ла Скала в Милано демонстрираха солидарност с гражданското общество в Газа.

Даниел Баренбойм е не само талантлив и прочут музикант, но и евреин с израелски паспорт. Роден в Аржентина и емигрирал със семейството си като дете в Израел, днес той живее в Германия, като освен немски и израелски паспорт, притежава и почетен палестински такъв.

Всъщност това не е неговият първи опит да преодолее разделението – той е изнасял не е един концерта в Рамала, организира и известния семинар за израелски и арабски музиканти West-Eastern-Divan. Но идвайки в Газа той наруши закони и се противопстави на изградените стереотипи, за да, както сам каза, донесе чрез музиката „утеха и удоволствие“ на народа на Газа и така да им покаже, че хората по цял свят ги е грижа за тях.

Даниел Барнбойм пред палестинска публика в Газа Photograph: Adel Hana/EPA

„Аз съм палестинец .. … и израелец“, каза той на публиката, която аплодира втората половина на изречението само малко по-малко от първата. „Виждате, че е възможно да бъдем и двете.“

Той каза още, че израелският и палестинският конфликт е конфликт между двата народа, които вярват, че имат право да живеят на едно парче земя, а не е обикновен конфликт между двете страни за граници.Той добави, че целият свят разбира, че палестинска държава трябва да бъде установена върху земята, която Израел окупира през 1967 година.

„Всеки трябва да разбере, че палестинската кауза е справедлива кауза, но тя може да получи правосъдие, само ако няма насилие. Насилието може да отслаби правдата на палестинската кауза“

В интервя за +972 след концерта той сподели, че едно нещо го впечатлява особено в Газа:

Ивицата Газа, както знаете, е много малка на площ, а е населена с повече от един и половина милиона жители. И независимо от блокадата, която лишава населението от много важни неща – в това число цимент – въпреки това те са успели да изградят дванадесет университети. Дванадесет университети, в област, където не само живеят 1,5 милиона души, но и където 85 процента от това население са под тридесетгодишна възраст. Много млади хора, които са надеждата на следващото поколение. И мисля, че е абсолютно прекрасно, че те са изградили дванадесет университети за тези млади хора. Защото така те ще получат знания и информация. Това е бъдещето на Палестина, и поради това в някои отношения, също така и бъдещето на Израел. Тъй като това са хората, с които ще трябва да живеем един до друг.

Именно поради това, той не подкрепята блокадата на Газа:

Мисля, че блокадата е много, много голяма грешка. Защото никой няма право да оказва колективно наказание, а също и в известен смисъл, защото блокада е против израелските интереси. Израел трябва да насърчава хората там, за да получат повече знания и култура, а не да ги довежда до състояние на пълно отчаяние. Когато хората получат информация и знания – знания за всичко, а не само за настоящата ситуация, но и осведоменост за културата, познаване на науката, знанието по политически науки – тогава те ще поискат и по-добро качество на живот за себе си.

Повече за Даниел Баренбойм може да прочете в една от старите публикаци.

Advertisements

Posted on май 5, 2011, in Видео, Газа, Гласове за мир and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: