“Отхвърлянето на границите от 1967 година от страна на Нетаняху е признак на арогантност“

В интервю за немското списание “Шпигел“ външният министър на Люскембург Жан Аселборн заяви, че Европейският съюз подкрепя думите на американския президент Обама за създаване на палестинска държава въз основа на границите от 1967 г. и също така твърди, че ако израелците продължат да упорстват, ЕС ще обмисли предприемането на политически действия.

Според него:

Отхвърляне на мир, базиращ се на границите от 1967 г. от страна на Нетаняху е признак на самомнителност и арогантност – особено предвид факта, че Обама изрично посочи, че промяна на границите от 1967 г. би било възможна при взаимно съгласие за размяна на земя. Нетаняху обаче потиска политическата реалност и вместо това залага на патово положение. За мирния процес това може да бъде смъртоносно.

Макар и изрично да отбелязва колко важна е сигурността на Израел за Европейския съюз, люксембургският министър смята, че

Трябва да се направим опит да включим „Хамас“ в демократичния процес – така, както успяхме да сторим с „Фатах“ през 1990-те.

и продължава:

Макар и да смятаме и изискваме от Хамас да спрат с насилието, не може просто да поставяме условия единствено на палестинската страна, тъй като те не са единственият източник на насилие. Израел превърна Газа в затвор. Там 1,7 милиона души живеят върху територия, която е една седма от размера на Люксембург. Да затвориш границите и да позволиш само определени стоки да минават в Газа, където има голям недостиг – това е също форма на насилие. В Западния бряг, Израел продължава да строи поселения върху конфискувани палестински земи. Това е постоянна провокация.

На въпроса дали Европейският съюз би могъл да окаже натиск въобще, имайки предвид, че остава впечатлението, че единствено САЩ може да оказват влияние върху Израел, Аселборн отговаря:

Обама казва и върши правилните неща. Но в Съединените щати ще има избори през следващата година, а опитът ни показва, че в такива ситуации, американските кандидат-президенти губят от своята смелост при вземане на позиция по отношение на израелското правителство. Про-израелско лоби в САЩ е много силно. Ние, европейците, не сме изложени на такъв натиск.

Advertisements

Posted on май 25, 2011, in Анализи, Гласове за мир and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Коментари.

  1. Най-добре ще е границите от 1967 да са база, върху която (както си беше и идеята при предишните преговори) да се разменя земя е население (най-добре – 1 към 1). Става дума за размяна на 1 милион души, само с пречертаване на границата, без да се пипат самите села и градове. За съжаление Нетаняху трябва да се съобразява с по-крайните си коалиционни партньори, които пък са гласът на заселниците. В Хеброн няма място за заселници, майната му на Стария Завет. Отдругата страна пък са Фатах и Хамас, първите от които често говорят (пред „своя“ публика) за палестинска държава, включваша Акку, Яфо и Назарет, а вторите не искат много-много да има Израел изобщо. Границите от 1967 не са нито географски, нито демографски, нито „палестински“.

  2. За съжаление не става дума само за Хеброн, но и за много други части от Западния бряг, например долината на река Йордан. Не веднъж самият Нетаняху е заявявал, че долината трябва бъде винаги контролирана от Израел (http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=211268). Друг пример е Ерусалим. Да се абстрахираме от религиозната значимост на града и да погледнем карта на Западния бряг – контрол на долината на река Йордан и Ерусалим означава разделянето на Зап. бряг на две части – северна и южна. Целта е ясна – разделяй и владей. Но по този начин палестинска държава ще има само на думи. http://www.annainthemiddleeast.com/photos/maps_media/2257/
    Ако политиката на Израел продължава да се диктува от заселниците и държавата иска да бъде “демократична“, то единственото решение ще е една държава с равни права за всички нейни граждани.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: