Докато всички гледат към морето, Израел се е заел с реката: Заселническите селища в долината на река Йордан ще бъдат удвоени

Израелският блогър и журналист Дмитри Райдър отбелязва, че докато “правителството и ционистката федерация спокойно удвояват размерите на заселническите селища в долината на река Йордан, международната общност и самите израелски жители почти не обръщат внимание на това. По този начин Израел де факто необезпокоявано анексира единствената връзка на Западния бряг с останалите страни от Близкия Изток.”

Това негово заключение се позовава на статия в израелската преса, според която според нов план селскостопанските площи, използвани от заселниците в долината на река Йордан, ще бъдат увеличени от 35 на 80 дунама (почти 130%-но увеличение). Повече обработваема земя означава и по-големи нужди от вода, поради това водните доставки за заселниците в този район също ще бъдат увеличени от 30 000 на 51 000 кубични метра на година. Целта на този план е привличането и усвояването на повече заселници и дори цели семейства в земеделските общности.
Дмитри Райдър смята, че това голямо разширение не е случайно –

“то цели именно да затвърди бъдещото присъствие и израелски контрол в долината на река Йордан. Всички нас, които се надяваме в създаването на палестинска сувериненна държава, която да може да контролира собствените си граници и икономика, тази новина може само да ни тревожи.“

Израелската правозащитната организация Бцелем също силно разкритикува израелската заселническа политика в долината, както и експлоатацията на природните ресурси и минерали. Организацията съобщава за преголямо използване на вода и минерални ресурси като скали и минерали от Мъртво море, както и финансова експлоатация на религиозните и други туристически обекти в района от страна на израелската държава.

Според ръководителя на отдел заселване Ярон Бен Езра стойността на селскостопанските стоки в региона са достигнали 458 милион шекела през 2010 г., като тези цифри не включват производството на палестинските фермери.

Долината на река Йордан е най-богатият на ресурси и минерали район в Израел и Палестинските окупирани територии. Строежът на заселнически селища позволява на Израел да изпозлва и усвоява местните ресурси, както и да създаде защитна „буферна зона“ между Израел и Йордания. Според наскоро проведена анкета, повечето израелци не знаят, че долината на река Йордан е окупирана територия по силата на международното право и че палестинците представляват мнозинство в района.

Advertisements

Posted on юли 4, 2011, in Живот под окупация, Заселници and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: