Според израелска НПО, Израел е одобрил със задна дата кражбата на частна палестинска земя

Статия на Бцелем от 14 юли 2011 година

На 26 юни 2011 г. израелската гражданска администрация е обявила намерението си да декларира като държавна земя 189 дунама, някои от които са частна собственост, от земите на палестинското село Карут. Върху част от тези земи е построен поста Йовел. По закон, палестинските земевладелци имат право в срок от 45 дни да обжалват това решение.

Постът Йовел в началния си етап, снимка от 2001 година. Photo: B'Tselem

Постът Йовел, създаден през 1998 г., се намира западно от Карут и на юг от еврейското поселение Ели. Дванадесетте постоянни жилища са построени без разрешение, без общ план и от части върху частна палестинска земя. Декларирането на земите за държавна собственост е направено в опит да се одобри със задна дата строителството и да се отхвърлят петициите към Върховния съд от страна на палестински земевладелци и израелски организации. През септември 2005 г. израелската организация Peace Now изпрати петиция до Върховния съд като възражение за незаконното строителство в заставата, а през април 2009 г., Yesh Din също пратиха петиция до съда, този път по отношение на строителството на път до постa върху палестински земи.

Декларирането на земя за държавна сообственост от страна на Израел се базира на закон от времето на Османската империя от 1858 г, който се прилага все още в Западния бряг . Той позволява на Израел да декларира земя за „държавна“ при определени условия и само когато земята не е била обработвна в продължение на три последователни години. Израел тълкува терминът „обрабостване на земите“ по много строги начин, който е в противоречие с намерението на оригиналнното законодателство от преди век и половина. В допълнение, Израел пренебрегва основна част от османското поземлено право, според което непрекъснатото култивиране на земята в продължение на десет последователни години, автоматично я прави притежание на лицето, което я е отглеждало.

По време на британския мандат и периода на йордански контрол, обявяването на земи за държавна собственост е било рядкост и обикновено властите са предпочитали да регистрират земята на името на собствениците ѝ. От друга страна, след окупирането на Западния бряг, още през 1968 г. Израел замрази процеса на регистрация на земя и обяви 16 процента от Западния бряг, или 913 000 дунама, за държавна земя. Върху тази земи сега са построени в по-голямата си част еврейските поселения. Освен това, международното право забранява създаването на селища в окупираните територии и експлоатацията на земя в окупираната територия в полза на населението на държавата-окупатор.

Декларирането на окупирани територии за държавна собственост е явно нарушение на международните ангажименти, поети от правителството на Израел. През май 2003 г. правителството одобри план „Пътна карта“, в който се ангажира да замрази строителството в заселническите селища. Израел обеща на американската администрация на Джордж Буш, че няма да използва нова земя за изграждане на нови населени места или за разширяване на вече построени. Министър-председателят Нетаняху пое ангажимент през юни 2009 г. да не да използва земя за разширяване на селищата.

Това не е първото израелско нарушение на тези ангажименти – от приемането на Пътната карта до днес, Израел е обявил хиляди дунама земя в Западния бряг за държавна собственост, включително земя, която е предназначена за поселения, като заселническото селище Авнат в северната част на Мъртво море. Въпреки това, обявявнаето на палестински територии за държавна земи в този случай е първият път, в който Израел открито краде земя със задна дата за да озакони пост.

Опитът за одобряване със задна дата на строителството в Йовел е неправомерно и цели да даде законност на кражбата на земя. Западният бряг е пълен с подобни постове, които също са построени върху частни палестински земи без разрешително за строеж. Във всички тези случаи властите трябва да гарантират прилагането на закона. Те трябва да разрушат сградите, които са били построени в нарушение на закона и да върнат земята на законните ѝ собственици.

Advertisements

Posted on юли 18, 2011, in Живот под окупация, Заселници and tagged , , , . Bookmark the permalink. 2 Коментари.

  1. Добро попадение, аз самия известно време доста активно съм се интересувал от политика. Сега не остава много време, но пък за сметка на това чета по блогове и т.н. Весели дни от мен 😉

  2. Надявам се да наминавате по-често и през този блог .
    Приятен ден!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: