Според френски официален документ поселението Маале Адумим е част от „Окупирана Палестина“

Във временния френски паспорт на жител на поселението, намиращо се близо до Ерусалим, е написано Окупирани палестински територии под страна на пребиваване.

Източник Der Spiegel

21 годишен жител на Маале Адумим, който притежава и френско гражданство, с изненада е открил, че според своя временен френски паспорт той е жител на “Окупираните палестински територии”. Еди е роден в Израел, но като син на френски имигранти е кандидатствал за френски паспорт, тъй като смята да учи във Франция. След като е попълнил необходимите документи във френското консулство в Ерусалим, на път за вкъщи той е забелязал нещо странно.
„Документът съдържаше всички мои данни, личен номер, адрес, но държавата Израел липсваше“, разказва Еди пред израелския вестник Йедион Ахронот.

„Много се ядосах,“ продължава той. „Исках да се върна и да им кажа, че не искам техния паспорт. Знаех, че французите са анти-семити, тъй че нямаше да бъда изненадан, ако бяха написали ‘Маале Адумим, Палестина’, но те избраха много по-грубата формулировка “Окупирана Палестина”.

За всеки външен наблюдател формулировката “Окупирана Палестина” е повече от очаквана и нормална. Териториите са окупирани според международното право и приети за такива от цялата международна общност. Изключение прави единствено държавата Израел, чийто жители и управници сякаш живеейки в свой надуваем балон, определят ако не за част от Израел, то тогава за “спорни”. Подобно на повечето израелци, Еди и кметът на Маале Адумим за сега остават непреклонни и отказват да приемат действителността.

Кметът на поселението Борис Гросман :
„Тези територии не са взети от палестинците, защото такова нещо не съществува. Това е израелски и еврейски град, чийто произход е споменът в Библията и не принадлежи на арабите. Жалко е да видим нация, която определя себе си за приятел на Израел, да подкрепя палестинците и реториката, която пречи на мирния процес.“

„Щях да се съглася с тях, ако живеех в аутпост, но Маале Адумим е най-големият град в Юдея и Самария (така израелците в съответствие със своята паралелна действителност наричат Западния бряг), но моят град ще остане завинаги в териториите на Израел като част от всяко бъдещо решение на конфликта,” е заявил Еди.

Очевидно нищо не подлежи на преговори. Ерусалим е неделима израелска столица, кварталът Гило е част от Израел, заселническото селище Ариел е част от Израел…За какъв мирен процес говорим тогава. Къде се очаква палестинците да създадат нормално функционираща държава…може би не луната

коментира читател от Австралия под статията в интернет страницата на израелския вестник.

Народната предсатвителка в Кнесета Лиа Шемтов (от партията Yisrael Beiteinu) също определя използваното название за “неправилно”.
„Маале Адумим е неразделна част от държавата Израел,“ казва тя, като след това отбелязва, че е виждала същото название в други френски докменти, издадени на жители, живеещи в Източен Ерусалим, отново отвън Зелената линия.

Advertisements

Posted on ноември 11, 2011, in Заселници. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: