Молитва сред маслинови дървета, които скоро могат да бъдат загубени

източник The National

Въпреки че бетонените основи и телените мрежи още не са разделили маслиновите площи от техните собственици, израелската разделителна стена е довела до разединение сред малката християнска общност в района.

Израелските власти се очаква да построят част от 760-километровата разделителна стена през Кремисан, област между окупирания Източен Ерусалим и Западния бряг.
От една страна ще останат палестинските християни, които притежават селскостопански земи, 3000 дунама от които (300 хектара) ще останат от другата страна на стената. От израелската страна ще остане и кремисанския манастир от 19ти век и неговите монаси, които притежават винарна. Въпреки продължителни петиции и протести, проведени от притежателите на земите и духовни служители, монасите, които са родени в чужбина и изпратени тук от ватиканския салезиански орден , запазват мълчание.

„Те имат бизнес тук, произвеждат вино, тъй че предполагаме, че искат да бъдат от израелската страна на стената, за да имат достъп до Ерусалим,“ казва Надер Абу Амша, на 50 години, жител на съседния град Беит Яла, чийто маслинови дървета, намиращи се близо до манастира ще бъдат от израелската страна на бариерата.

Палестинците като него ще трябва да получат специално разрешение от Израел, за да достигнат земите си.

Селяните от района казват, че осем-метровата стена ще бъде използвана от Израел за разширение на израелските земи в поселението Гило, което се намира на хълм до манастира.
Същевременно те вярват, че монасите са получили подкуп, за да запазят мълчание. Израелските власти строят нов частен път, който ще свързва директо манастира с Ерусалим. Преди това на монасите се е налагало да пътуват и превозват своите вина през израелските пропускателни пунктове.
Новият път на монасите обаче е отчасти построен върху частна земя, притежание на палестинци от село Уаладжех.

От манастира не отговориха на мнoгoкратните ни запитвания за интервю.

Гхаит Насер, адвокат на палестинските собственици, е изпратил петиция до израелското правителство, в което апелира срещу пътят на бариерата и срещу строящия се частен път за монасите.

„Това е частен път за частно ползване от монасите, построен върху частна палестинска земя.“

Израел твърди, че бариерата се строи за осигуряване на сигурност, но палестинците я наричат средство за ограбване на земя, защото около 80 процента от планирания й път минава през територии, окупирани през 1967 година.

Палестинците от селата около Кремисан вярват, че ако монасите окажат натиск върху Израел, те ще променят пътя на стената. Израел, казват те, не би искал да има конфликти с католическата църква.
И дават за пример монахини, също салезиански, живеещи в друг манастир наблизо, които чрез  петиция са имали успех да накарат израелските власти да променят първоначално планирания път на стената.

„Хората тук са наясно, че ако монасите ги подкрепят, има голяма вероатност стената да не минава през тук въобще,“ казват жителите на селото и допълват, че жители и общински работници са се опитали да получат подкрепа от Ватикана, но без успех.

Източник от палестинските власти също заяви, че М. Абас подготвя писмо, с което да помоли Ватикана за подкрепа.

Въпреки нашите опити за връзка с Ватикна, не получихме отговор на запитванията ни за коментар.

Ибрахим Шомали, главния свещеник в Беит Яла, е организирал в знак на протест седмична служба върху земите, които скоро ще бъдат конфискувани. Местни жители, духовни слижители от Патриаршията, Гръцката православна църква и Салесянските монахини са я посетили, само монасите не дошли.

„Когато ги попитахме защо не ни помагат, те отговориха, че чакат решението на Ватикана“ твърди Шомали.

Стоейки върху земята, която скоро вероятно ще загуби, г-н Абу Амша казва:
“Ако тези монаси се интерсуваха от нас, щяха да ни помогнат да спасим земята ни.Тук не става дума само за X дунама земя, които ще бъдат конфискувани. Става дума за нашата родина, която ни бива отнемана парче по парче.

––––––––

Вижте видеото от седмичната седмична служба върху земите, които скоро ще бъдат конфискувани: https://www.facebook.com/photo.php?v=10150396453583503

Posted on ноември 27, 2011, in Видео, Живот под окупация, Християнството. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: