Френски министър определя палестински затворник за “защитник на човешките права“

Палестинският организатор на мирни протести Басем Тамими бе арестуван от израелската армия през март тази година и е в затвора и досега. Тамими, баща на четири деца от Наби Салех, е бил обект на израелските сили за сигурност от началото на невъоръжените протести в селото преди няколко години. Палестинците в Наби Салех настояват за връщането на земите, които са им били отнети от армията и от заселниците от близкото поселение Халамиш.

Тамими по време на едно от съдебните заседания

Миналата седмица, Ален Жупе, френският министър на външните работи и европейските въпроси, е изпратил писмо до Френско-палестинската асоциация за солидарност, в което той изразява дълбоката си загриженост във връзка с обвинителния акт и затварянето на Тамими:

“Господин Тамими, който е бил арестуван на 24 март е обвинен в пет престъпления. Три от тези обвинения се основават на военен указ, който отказва правото на демонстрации на всички палестинци под военна окупация, право, което обаче е всепризнато от световната общност.
Загрижен съм за положението на Тамими точно толкова, колкото сте загрижени и Вие. Европейският съюз е запознат с този случай и смята г-н Тамими за защитник на човешките права и ненасилствен демонстратор. Официален демарш бе представен на израелските власти от главния представител на Делегацията на Европейския съюз в Тел Авив. В него се споменава и европейската подкрепа за правото на мирни демонстрации в палестинските територии.
Що се отнася до въпроса на колонизацията, която г-н Тамими осъжда, аз ви напомням твърдата си позиция, че Франция е също осъжда този тип действия, които ние наскоро квалифицирахме като „провокация“. Колонизацията е в противоречие с международното право и е пречка за мира.“

източник

Не пропускайте да прочетете превода на речта на Тамими ппо време на едно от изминалите съдебни заседания.

Posted on декември 8, 2011, in Активисти от ненасилствената съпротива, Единствената “демокрация“ в Бликия Изток, Затворници, Ненасилствена съпротива. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: