Международни реакции за продължаващата окупация на Западния бряг

Главният секретар на ООН Бан Ки-Мун призова миналата неделя Израел да прекрати окупацията на палестинските територии, казвайки, че незаконното заселническо строителство пречи на двудържавното решение на конфликта.
“Израелската окупация на арабски и палестински земи трябва да спре. Трябва да се сложи край и на насилието срещу цивилни,” е казал Бан по време на конференция в Бейрут, посветена на арабския свят.
“Заселническите селища, независимо дали нови или стари, са незаконни. Те пречат на създаването на функционираща палестинска държава,” главният секретар на ООН е добавил.
“Запазване на сегашното статускво дава само гаранция за бъдещ конфликт.”
(източник: The Daily Star – Lebanon News)
–––––-
Същевременно бритънският заместник министър председател е заявил, че строителството на израелски селища за заселници е ‘вандализъм’
Ник Клег е направил това изявление в понеделник по време на пресконференция с палестинския лидер Махмуд Абас.
Клег дори е обвинил Израел, че продлъжаващото строителство пречи на опитите за постигане на споразумение.
„Когато създаваш физически нови факти, става невъзможно да се достигне до нещо, за което всички са се били разбрали от преди години, че е финалната цел… това е умишлен акт срещу основното условие, върху което преговорите се провеждат вече толкова много години,“ допълнил Клег.
(източник: Haaretz )
––––––

Комитетът по външните работи на френския парламент публикува преди две седмици безпрецедентен доклад, в който обвинява Израел за прилагане на политика на „апартейд“ при разпределението на водните ресурси в Западния бряг.

В доклада се казва, че водаа се е превърнала “в оръжие, което се използва от новия апартейд” и представя статистически данни и примери, които ясно защитават това твърдение.

„Около 450 000 израелски заселници в Западния бряг използват повече вода от 2 300 000 палестинци, които също живеят там”, се казва в доклада. „В периоди на суша, в противоречие с международните закони, заселницие получават приоритет при разпределянето на водата.”

В докладът се твърди, че водата не се разпределя честно в Западния бряг и че палестинците нямат достъп до подводните източници, намиращи се в окупираните територии. Според автора на доклада Израел извършва „водна окупация“ срещу палестинците.

„Териториалното разширение на Израел може да бъде прието и като ‘водна окупация’ както на потоците, така и на източниците на вода,“ се казва в доклада.

by Hasan Idelbi

Също така се твърди, че „разделителната стена, построена от Израел, позволява контролиран достъп до подводните водни източници“, както и „насочването на водния поток на запад.“

Докладът обвинява Израел в „системно разрушаване на кладенци, които са били изкопани от палестинците в Западния бряг“. Също така се твърди, че „много съоръжения за пречистване на вода, планирани от палестинские власти, са били спряни от израелската администрация.“
(източник: Haaretz )

Advertisements

Posted on януари 22, 2012, in Единствената “демокрация“ в Бликия Изток, Живот под окупация and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: