Любов по време на апартейд

В навечерието на празника на влюбените Свети Валентин активисти дадоха началото на нов проект, озаглавен Любов по време на апартейд (Love Under Apartheid).

Любов – Чувство на самоотвержена и силна привързаност към някого, основано на кръвно родство, приятелство, разбирателство.

Апартейд – политика или система за разделяне по расов признак.

Целта на проекта “Любов по време на апартейд“ е да покаже какво означава да обичаш любимия човек, родителите си, децата си, когато системата не ви позволява да бъдете заедно, не ви дава свобода на движение и достъп, само защото сте палестинци.

В поредица от видео материали обикновени хора разказват за трудностите, които постоянно трябва да преодоляват, за да могат да бъдат с хората, които обичат или просто да запазят нормални семейни отношения.

Роденият в Йерусалим, но живеещ в САЩ, Самер разказва със сълзи в очите за починалата му след тежко боледуване майка, с която не е могъл да се сбогува, защото не е получил виза за достъп до родния си град.
Любов е … да бъдеш до родителите си, когато те имат нужда от теб.

Тайсир от Ака и Лана от Дженин се притесняват, че новоприетите закони за гражданството в Израел ще разделят четиричленното им семейство.
Любов е… да може да бъдете заено:

Лайла и Хашим са палестинци от диаспората – израснали съответно в Канада и САЩ, днес те живеят заедно в САЩ и имат две прекрасни деца, но няма как да посетят своята родина заедно – Лайла има лична карта от Газа и съответно може да посещава само ивицата, докато Хашим има роднини в Рамала. Хашим няма право да влиза в Газа, а Лайла няма право до пътува до Западния бряг.
Любов е … да може да ходите на гости на фамилията заедно.

Това са малка част от историите, показани в проекта. За повече информация, посетете страницата им http://loveunderapartheid.com/

Advertisements

Posted on февруари 17, 2012, in Единствената “демокрация“ в Бликия Изток, Живот под окупация and tagged , , . Bookmark the permalink. има 1 коментар.

  1. интересен блог, продължавайте да постирате и да споделяте с всички нас, приятна вечер на всички

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: