Тежкото положение на палестинските християни

На 9 март 2012 в американското списание The Wall Street Journal бе публикувана статия на израелския посланик в САЩ Майкъл Орен, озаглавена „Israel and the Plight of Mideast Christians“ (превод: Израел и тежкото положение на близкоизточните християни).

Редица палестински християни, сред които свещеници и лидери на палестински духовни организации, са били потресени от прочетеното, което те определят като „неистина“, „манипулация“ и „пропаганда“.

Организацията на палестинските християни Kairos Palestine публикува официален отговор на статията, който бе озаглавен „Майкъл Орен не може да говори от името на палестинските християни“. В текста се казва:

В този неточен и манипулативен текст, Орен, посланик на Израел в САЩ, обвинява палестинските мюсюлмани за тежкото положение на палестинските християни. Истинската причина обаче е друга – незаконната израелска окупация.

Противно на неговите твърдения, тежкото положение на палестинските християни е причинено главно от окупацията, която систематично нанася щети върху всички палестинци, ограничава нашето движение, конфискува земята ни, унищожава нашата икономика и нарушава нашите права – включително и най-основното право на достоен живот.

Ние сме особено обезпокоени от твърдението на Орен, че намаляването на палестинската християнска общност се дължи на лошо отношение от страна на палестинските мюсюлмани. Този вреден анализ умишлено пренебрегва основното политическо потисничество, което еднакво пречи и на християни, и на мюсюлмани. Ако разгледаме, например Витлеем, изграждането на все по-големи израелски селища, ограничаването на движението, наложено от разделителната стена, както и конфискацията на палестински земи – предимно християнска собственост в района на Витлеем – са накарали много християни да напуснат. В момента едва 13% от площта на Витлеем е оставена на палестинските жители.

Ние също така поставяме под въпрос опитът на Орен да представи държавата Израел като толерантна спрямо християните – твърдение, чиято погрешност ние преживяваме всеки ден. Орен започва своя текст с описание на графити на „Хамас“, изписани по стените на витлеемската църква през 1994 година. Но той със сигурност няма да спомене графитите на иврит („смърт на християните“, „Исус е мъртъв“ и „price tag“, [1]), изписани по стените на църквите в Йерусалим само преди няколко дни.

Статията на Орен трябва да бъде анализирана, не забравяйки корена на проблема, който той отказва да спомене. Например, когато той споменава Църквата Рождество Христово във Витлеем, която е била обитавана и разграбена от въоръжени мъже, той пропуска да спомене, израелските танкове, които са стреляли по църквата отвън. От друга страна, докато той говори за днешното религиозно напрежение, той пропуска да каже, че християни и мюсюлмани са живели заедно в продължение на последните 1500 години, без големи проблеми – и как при създаването на държавата Израел през 1948 г., сме загубили повече от 100 000 християни, буквално за една нощ. А най-силните, най-дълбоките корени на империализма и колониализма? Те също не биват споменати.

Ние от Kairos Palestine отказваме да бъдем маргинализирани по начина, по който Орен се опитва да стори това, ние отказваме да се изправим срещу нашите съседи и приятели, палестинските мюсюлмани, както и отказваме навето общо потисничество да бъде манипулирани по този начин, да бъдем разпокъсвани, а истинската причина за нашето потисничеството – израелската окупация – замъглена и замаскирана.

Отец Файзал Хиджазийн (енорийски свещеник в църквата „Светото семейство“ в Рамала, както и глава на училището към Латинската патриаршия в Палестина) и отец Ибрахим Шомали (енорийски свещеник в църквата Благовещение в Бейт Джала) също са „ужасени от неверните твърдения по отношение на палестинските християни“. В статия за израелския вестник the Jerusalem Post те твърдят:

Ние останахме в недоумение не поради изразената позиция, която е част от официалния израелски разказ в продължение на много години, но от начина, по който открито изкривява фактите относно съдбата на палестинските християни, настояващи за справедливост и мир.

Той погрешно, цинично и подвеждащо говори как „мюсюлманите преследват християнското население.“ Същевременно всеки петък ние провеждаме Света Литургия в раойна на Бейт Джала, на която присъстват стотици палестински християни от Витлеем, Рамала и Йерусалим. В тази литургия, провеждаща се сред стари маслинови дървета, не отправяме дори един молитва за спасние от „мюсюлманско преследване“, вместо това се молим за спирането на конфискуването на земя в тази зона от страна на Израел, земя, която принадлежи на 58 палестински християнски семейства. Израел се опитва да открадне и тези земи с цел да прекъсне връзката между Витлеем и Ерусалим. Това е един от нашите последни опити да предотвратим конфискацията на земя, която ще има катастрофални последствия за местното християнско население.

От започването на израелската окупация през 1967 г., Израел е конфискувал хиляди акри, принадлежащи на палестинските християни и мюсюлмани. В района на Ерусалим и Витлеем, християните са били сериозно засегнати от колонизационната политика на Израел. Като пример, около 5 436 акра земя от северната част на Витлеем са били едностранно анексирани от Израел за създаването на незаконните заселнически селища Гило и Хар Хома, които Израел цинично нарича нови „квартали“ на Ерусалим.

Тези „квартали“ целят физически да разделят Ерусалим от Витлеем и за първи път в историята, да забранят на палестинските християни да ходят на поклонение в свещения град Ерусалим.

Също така е напълно неискрено от страна на Орен да твърди, че християнското население в Израел днес е „три пъти по-голямо в сравнение 1948 г.“ В действителност, цифрите сочат, че процентът на християните в района е започнал да намалява през 1948 г., когато бе създаден Израел.

Голяма част от т. нар. „растеж“ в Израел се дължи на имиграцията на чужденци (например руснаци) и макар да е вярно, че в брой християните са се увеличили, поради естествения прираст, процентът би бил много по-висок, ако израелската окупация я нямаше.

В действителност, посланикът „забравя“ да спомене, че през 1948 г. 75% от палестинското арабско население, включително християни, живеещи в земите, които днес са държавата Израел, стават бежанци. Цели християнски села са били разрушени от Израел, а десетки хиляди християни са били прогонени. Някои области в днешния Западен Йерусалим, като Талбия и Катамон, са били дом на хиляди палестински християни, техните домове са били разграбени, а частната собственост конфискувана.

По време на празника Възкресение Христово хиляди палестински християни от ивицата Газа и Западния бряг биват отново лишени от правото си да се поклонят в църквата на Светия Гроб за великденските тържества.

The tree kings would have to cross this Checkpoint to visit Jesus. Снимка: Pedro Ferraracio Charbel

Дори ако те имат късмета да получат разрешително от израелската армия, за да влязат в Йерусалим, те ще трябва да преминат през унизителни проверки за сигурност, за да преминават от едната част от окупираната си родина в другата.

Ние все още трябва да живеем с иронията, че християнските туристи от цял свят имат свободен достъп до църквата на Светия гроб, разположена само няколко километра по-далеч от домовете ни, докато ние нямаме това право. Тъй като Великден носи послание за възкресение, ние се молим за възкресението на справедливостта за всички в тази земя.

През годините на нашето свещеничеството, сме посетили много християнски палестински политически затворници в израелските затвори, участвали сме в погребенията на християни, които са загубили живота си в този кървав конфликт, помагали сме на семейства, разделени от израелската политика на източване на палестинските права за пребиваване и лобираме от името на нашите енориаши, чиято собственост е била конфискувана от Израел.

В Западния бряг Израел не прави разлика между палестинските християни и мюсюлмани в своите действия. Няколко проучвания са показали, че израелските дейности на окупация и заселничество са основната причина за християнската емиграция.

В заключение искаме да кажем, че палестинските християни не са преследвани от палестинскитe мюсюлмани. Kраят на израелската окупация ще позволи на всички наши хора, християни и мюсюлмани, да развият своя потенциал в страната, в която живеем.

[1] Фразата „price tag“ се отнася за актовете на насилие, извършени от екстремистките израелски заселници, като отмъщение за мерките, предприети срещу спиране на незаконното заселническо строителство.
––––––––––


Бързо намаляващото на брой християнско население в Светите земи бе тема и в 14-минутен документален филм в предаването “60 минути“ на американския канал CBS News, което бе излъчено снощи. Част от филма може да видите във видеото от youtube горе. За да видите целия филм, посетете страницата на американската телевизия.
В него освен всичко друго, важна роля играе отново израелският посланик в САЩ, Майкъл Орен, който се е опитал да спре излъчването на филма още по време на заснемането на кадрите. Защо и как? Това ще разберете след като изгледате материала.

Posted on април 23, 2012, in Живот под окупация, Християнството and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 коментара.

  1. Тежкото положение на палестинските християни идва не от Израел а от палестинските мюсюлмани, както и от ислямските терористи от Хамас и уж по-умерената фракция Ал-Фатах. Израел има естественото право да се защитава от палестинската угроза която е и пан-ислямска и пан-арабистка по своята същност. Основният принцип който защитават всички арабски мюсюлмани е унищожаването на „деспотичният“ Израел, прогонването на евреите от Близкият Изток и създаването на нова палестинска държава по законите на шерията (мюсюлманите признават само този закон) и след това идва ред на прогонването и заличаването на християните от Близкият Изток които са считани за врагове на исляма и Аллах. Ние християните признаваме освен Новият Завет и Старият (Вехтият Завет) и там в Старият Завет- Господ Бог е обещал тази земя на наследниците на Авраам и Мойсей. Тази земя в миналото е била известна под името Юдея и е земя на евреите.

    • Вярващ, препоръчвам за в бъдеще първо да прочетете и осмислите съдържанието на статиите, които коментирате, преди да се излагате като повтаряте заучената ционистка пропаганда.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: