Някои мътрви имат право да почиват в мир завинаги, други – не!

Днес попаднах на статия в израелския вестник “Аарец“, озаглавена “Историческото еврейско гробище в Яфа ще получи нов живот“. В статията се съобщава, че местна организация планира да инвестира 10 милиона израелски шекела в старо еврейско гробище в Яфа, с цел то да бъде превърната в туристически обект и по този начин запазено като историческо и културно богатство. Самото гробище съществува от 1840 година, а последното погребение в него е било извършено 1986 година.

С какво тази новина привлече вниманието ми? Четейки за тази инициатива, целяща запазването на еврейската история и култура чрез превръщането на 170-годишно гробище в туристическа забележителност, не можех да не си спомня за една друга израелска инициатива – унищожаването на най старото гробище в Йерусалим – мюсюлманското гробище Мамила, което датира от седми век и върху което днес Израел е построил парк, паркинг, училище, футболно игрище, подземен паркинг и шосе, а от скоро се строи и Музей на толерантността (подробности може да прочетете в статията ми от миналата година Музей на толерантността върху останките на друг народ).

Advertisements

Posted on май 7, 2012, in Единствената “демокрация“ в Бликия Изток, Живот под окупация, Източен Ерусалим. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: