Гафовете на Мит Ромни при опита му да спечели еврейска подкрепа за своята президентска кандидатура

Toва е превод на статия на американския вестник The Economist зa „компетентността“ на кандидата за президент на САЩ Мит Ромни по въпроса какво пречи на палестинците да достигнат икономическия растеж на техния окупатор Израел:

Първото официално пътуване на Мит Ромни в чужбина като кандидат за президент на САЩ е съпътствано от не един скандал, причинен от изказвания на американеца. След като пристигна в Израел, той стана част от дипломатически скандал, обявявайки, че ще подкрепи едностранно нападение на Израел над Иран. Господин Ромни не спря до тук – в свое друго изказване той обяви Йерусалим за столица на Израел, позиция, която никoй от американската администрация не бе заемал досега, тъй като финалното решение относно статуса на този град е една от най-критичните точки при преговорите за мир между палестинци и израелци. Сякаш това не бе достатъчно, но миналата сутрин по време на закуска със свръх богати американски евреи с цел събиране на средства за кандидатпрезидентската кампания, господин Ромни е намекнал, че палестинците са бедни, защото тяхната култура е по-нисша от тази не евреите.

Ромни се здрависва с израелския премиер по време на своята визита в Израел. Снимка: Lior Mizrahi, Xinhua Press, Corbis

Ромни се здрависва с израелския премиер по време на своята визита в Израел. Снимка: Lior Mizrahi, Xinhua Press, Corbis“ width=“460

„Ако сравним БВП на глава от населението тук в Израел, който е около $21 000, с този в земите, управлявани от палестинските власти, където БВП е около $10 000 на глава от населението, лесно се вижда огромната разлика в икономическото им състояние”, е заявил кандидатът на републиканците за президент пред 40 богати донара на закуска в луксозния хотел Кинг Дейвид…

Ромни също така е споделил с донорите, че е чел книги и се е доверил на собствения си опит в бизнеса, за да разбере защо разликата между двете икономики е толкова голяма.

„И сега, когато съм тук и разгележдам градовете и постиженията на хората от тази нация, аз си давам сметка за силата на културата и няколко други неща”, е заявил Ромни, изброявайки след това иновативния бизнес-климат, еверейската история на проспоритет в трудни условия и “ръката на провидението”.

Палестинците са останали не особено доволни от тези думи.
„Какво прави този човек тук? “ е заявил Саеб Ерекат, високопоставено палестинско лице. „Вчера провали преговорите, казвайки, че Йерусалим е столица на Израел, а днес казва, че израелската култура е по-напреднала от палестинската. Това не е ли расизъм?“

За да осложни още повече ситуацията от казаното, господин Ромни дори не е назовал правилните цифри. Доходите на глава от населението в Израел са повече от $31 000, докато в палестинските територии те са около $1 500. Тази разлика в цифрите не може да бъде сравнение между индустриалните протестанти и безгрижните католици. Това са числа, които са сходни с разликата между Южна Корея и Гана. Такава разлика не се получава от културни различия.

Причината повечето палестинци да имат доходи, типични за страните от третия свят, е това, че те са се родили в обеднели градчета и бежански лагери в пределите на илюзиорните бантустани на палестинските власти, в които граничните пунктове са контролирани от израелските военни, а водните източници се използват за задоволяване нуждите на израелските заселници; бантустани, през които минава израелска инфраструктура, която обаче остава недостъпна за палестинското население; бантустани, в които образователната система е финансираан от нищожно ниски международни вноски и още по-нищожни данъци, а обработваемите земи биват отнемани периодично от израелските засленици, след което тези незаконни отнемания биват озаконявани от израелското правителство, и така поради постоянната заплаха от конфискация на земи от страна на Израел, стойността им е прекалено ниска; и така нататък продължават всички жестоки унижения и икономически последствия след 50 годишна окупация, извършвана от народ, чиято основна цел е да те прогони от възможно по-голяма територия.

Очевидно, корупцията сред палестинските официални лица и контрапродуктивните политически и икономически гледища сред част от палестинските жители, главно адапативни действия, типични за хора, чийто живот зависи от помощи на донори, са направили ситуацията още по-лоша. Палестинците едва ли щяха да бъдат богата нация при други обстоятелства, но без окупацията вероятно щяха да са поне толкова богати, колкото, да кажем, йорданците, които имат БВП от 6 000 долара.

Сравнението на дохода на обикновения израелец с този на обиновения палестинец, сякаш те са се родили при равни възможности и тяхното икономихческо състояние днес е основно резултат на собствените усилия и “култура”, безвъзмездно обижда и нанася щети на американската дипломaция. Не само това, но е просто неправилно. Господин Ромни може би е забелязал голямата бетонена стена, която минава през палестинските градове, както и пътищата, които биха могли да ги свързват с пазарите, ако достъпът до тях беше възможен. Ако някой търси страна, в която жителите от различни религии са родени със сравнително равни позиции и имат еднакви икономически свободи, бихме могли да сравняваме доходите на различните религиозни групи в САЩ, но не и тeзи в Израел и окупираните територии.

Posted on август 2, 2012, in Анализи, Живот под окупация and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: