Отговорът на Израел след приемането на Палестина за страна-наблюдател в ООН

Вчера Израел обяви, че спира превода на данъци и митнически такси, които събира вместо палестинските власти, в отговор на успешната молба на палестинските власти за получаване на статут на страна-наблюдател в ООН.
Израел ще запази повече от 100 милиона долара този месец като наказание за молбата пред ООН стана ясно тази неделя.
“Нямам намерение да преведа данъците на паластинските власти този месец”, е заявил финансовият министър Йовал Стайниц пред израелско радио.

Друго наказание, което Израел обяви още в петък, са одобрените планове за строителство на 3 000 жилища в окупираните територии.

Повече подробности за този проект може да разберете от следния текст. Той, както и включените в него карти, са на Ир Амим (“Градът на нациите” или “Градът на народите”), НПО, която фокусира дейността си върху Ерусалим в контекста на израело-палестинския конфликт. Ир Амим цели да превърне Ерусалим в по-жизненоспособен и справедлив град за палестинците и израелците, които го делят:

В отговот на палестинската молба за държавност, израелското правителство е решило да съдейства на плановете за строителство на жилища в земя, известна като зона Е1, намираща се на североизток от Ерусалим. Проектът цели да свърже анексирания Източен Ерусалим с едно от големите поселения, Маалех Адумим, като по този начин ще направи създаването на цялостна палестинска държава на практика невъзможно.

Зона Е1

Е1 (съкращение от “East 1”) е термин, използван от министерството на жилищната политика за земи, намиращи се на изток от границите на ерусалимската община, върху хълмовете между Маалех Адумим и Ерусалим. Зоната се намира на север от главния път, свързващ Ерусалим с Маалех Адумим и граничи с палестинските градове Аната, Абу Дис, Азария и А-Заим. Е1, който покрива около 12 000 дунама (или 12 кв. км), е част от плануваната територия на Маалех Адумим. Основната пътна артерия между северната и южната част на Западния бряг минава през Е1.

В последните години Израел започна да застроява и установява израелци в района. Планат за развитие на Е1 включва преместването на щаба на полицията за Западния бряг (или Юдея и Самария) от сегашното им местоположение, и изграждането на поне 3 500 жилищни единици, голям търговски център, парк, гробища, хотели и др. Плановете за Е1 не споменават по какъвто и да е начин местното палестинско население.

Строителството в района Е1 започна през 2004 година под контрола на министъра на жилищната политика тогава, Ефи Еитам. Дейността бе незаконна, защото не бе издадено разрешително за строителство. В резлутат на международния натиск, строителството бе спряно скоро след като бе започнало.

В началото на 2005 година община Маалех Адумим одобри два обстоини плана за градското развитие на раъона, които вече споменахме: един за около 3 500 жилищни единици (сгради с апартамени и вили), а другият за преместването на полицеиския щаб. Тези планове доведоха до остра критика от страна на американското правителство и Европейския сюъз. Те искаха планът да бъде замразен, защото нарушава израелските задължения от споразумението “Пътна карта”. Те настояваха бъдещето на тези територии да бъде решено чрез споразумение за крайния статус на земите между Израел и палестинците. В резултат на този натиск, израелското правителство замрази през 2004 година проекта за 3 500-те нови жилища. Строителството на полицейския участък обаче не бе спряно с обяснението, че подобно на военните бази, полицейският участък не може да бъде смятан за създаване на факти, а е сграда, която може да баде преместена.

През ноември 2012 година, след палестинската молба за статут на страна-наблюдател в ООН, правителството на Нетаняху заяви, че ще подкрепи плана за зона Е1, който включва строежа на 3 000 жилища за евреи.

Това е чертеж на плануваното строителство в Е1:
Строеж в зона Е1

Днес следобед стана ясно, че четири европейски страни, Франция, Великобритания, Швеция и Испания, са привикали своите посланици от Израел. И както АП коментира:
“Въпреки че Европа счита всички израелски заселнически селище за незаконно строителство, призоваването на посланиците във Франция, Великобритания, Швеция и Испания, с което обвиняват открито Израел, че подкопава така или иначе затруднените усилия за постигане на мир, е необичайно силен израз на недоволство.“

Posted on декември 3, 2012, in Живот под окупация, Заселници, Източен Ерусалим and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: