Открий разликите

По статия на Али Абунимах за Electronic Intifada – Анексацията в деиствие: Израел вече слага печат “Judea and Samaria only (само за Юдеа и Самария”) в паспортите на посетителите на Западния бряг:

Спомняте ли си любимата игра от детството – две почти еднакви картинки една до друга, а вашата задача е да откриете минималните, трудно откриваеми разлики между тях. Това е задачата ви и тук. Вгледайте се добре в снимките и открийте разликите. Това са входните визи в паспорта на един и същи човек, Рима Мериман, американски професор от палестински произход. Тя преподава американска литература в университета Ал Кудс в Източен Ерусалим.
паспорт с виза стар
паспорт с виза нов

Ще ви помогна: първата разлика е в датите на издаване – едната снимка е на визата ѝ от 24 август 2012, докато другата е от 26 ноември същата година. Втората разлика е в понятията, с които Израел решава за къде дава достъп. В първата снимка визата дава право на достъп до „Palestinian authority only (само Палестинската власт)“, докато във втората се наблюдава интересно развитие, палестинската власт е заменена с понятието “Юдея и Самария”. Юдея и Самария е еврейското националистическо име, с което Израел нарича окупирания Западен бряг, за да засили своите неверни претенции спрямо терироториите, като им даде уж историческа и религиозна легитимност.

Защо Израел издава визите за Западния бряг след като Палестина е вече страна наблюдател в ООН?
Защото палестинската власт няма никакъв контрол или суверенитет върху своите граници. Всеки, който иска да влезе в окупирания Западен бряг, може да стори това само с израелско позволение. Това включва както чуждестранните посетители, така и хилядите палестинци с паспорти от трети страни, които живеят там или искат да посетят териториите.

Въпреки че много хора с чужди националности живеят и работят в Западния бряг, за тях няма разрешителни за работа, които да им позволят да работят за палестински институции или компании в Западния бряг, или просто да живеят там в сигурност.
Така че тези хора получават “туристически” визи от Израел, които обаче трябва да обновяват постоянно и които биват често отказвани без причина.

На стотици активисти, солидарни с палестинците, им е било забранено да влизат в окупираните територии през последните години.

Но окупационният режим отказва достъп не само на обикновени хора, но дори и на чуждестранни правителствени лица, които искат да се срещнат с палестинските власти. Това израелско нарушение е дори документирано от американската дипломатическа мисия в региона.

В миналото получаването на израелска виза е означавало, че чужденецът или палестинецът с чуждестранен паспорт са могли да се движат свободно из Израел и Западния бряг.
Но след 2009-та година Израел започва да отбелязва паспортите на посетителите на Западния бряг с думите “Palestinian Authority only”, което означава, че притежателят на съответния документ е можел да се движи единствено в рамките на окупирания Западен бряг.
Сега се наблюдава съществено развитие в нова посока, Израел е започнал да слага печат с думите “Judea & Samaria only”.

Превръщането на съществуването на палестинските институции в невъзможно:
Мериман ми обясни, че вече два пъти ѝ е бил отказван достъп до Западния бряг през моста Аленби, който е граница с Йордания. Било ѝ е казано, че “отива там, за да работи без работна виза”. Но просто “няма начин чуждестранни академици, които работят в палестински учебни заведения, да получат разрешение за работа”. По-късно е успяла да влезе в териториите “чрез помощта на бюрото за граждански въпроси на палестинските власти”, но това е струвало значителна загуба на време и средства.
Мериман сащо така отбелязва, че университетът Ал Кудс е единственият палестински университет, който Израел не признава, защото се намира в окупирания източен Ерусалим, който Израел незаконно е анексирал. Израел не признава студентски диплома от Ал Кудс, което прави намирането на работа след завършване още по-трудно.

Последната промяна в политиката на издаване на визи за Западния бряг е поредното доказателство, че Израел, без да обявява това официално, имплементира расистко еднодържавно решение на конфликта, в което няма такова нещо като палестинска държава, а сега дори и “палестинската власт” е била заличена.

Posted on декември 6, 2012, in Живот под окупация and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: