За блога

Кратко видео въведение в палестино-израелския конфликт

Целта на този блог е да публикува на български статии, доклади и новини, свързани с палестино-израелския конфликт. Зад блога не стои никоя организация (правителствена, неправителствена, религиозна, политическа или каквато и да е друга), а една българка, която до преди три години и половина смяташе себе си за да добре осведомен средностатистически гражданин на света. Смятах така до преди израелската операция Излято олово (или жестокото нападение над Ивицата Газа) да започне.

Един от филмите, които са оставили най-силна следа в мен, е “Животът е прекрасен” на Роберто Бенини. В този филм по време на Втората световна война един баща използва своя хумор и въображение, за да помогне на сина си да оцелее в концентрационния лагер. Винаги плача, когато гледам този филм, след това дълго не мога да заспя, единственото ми успокоение е мисълта, че сме взели поука от грешките си и никога вече няма да позволим бащи и техните деца да попадат в подобни ситуации. Never again.

Един мрачен февруарски следобед през 2008 година тренирах на велоалгометъра във фитнес салона и прелиствах случайно списание. Така попаднах на статия от Гaза – ужасна трагедия – баща загубва три от дъщерите си, както и една племеница по време на една от израелските атаки. Убити си вкъщи, в стаята им, докато четат книги и пишат своите домашни.
Невярваща на прочетенето, се прибрах се вкъщи и се опитах да намеря други материали за случая.

Постепенно започнах да следя блогове, да чета в инетернет статии и доклади, поръчвах книги, гледах документални филми. Това, което научавах всеки ден не се вписваше в моите досегашни представи, бях изумена. Количеството новополучена информация бе голямо. Чуствах тежест. Имах нужда да споделя. Така се роди този блог. Той отразява това, което аз научавам с всеки изминал ден. Той показва случващото се през моята призма. Повечето статии са превод на уважавни от мен автори. Опитвам се да използвам достоверни и проверени източници. Не тъврдя, че блогът е 100 процента обективен, но ще бъда благодарна, ако отделите време, ако се освободите от своята предубеденост и прочетете статиите, а след това коментирате и съдите.

Приятно четене!

 1. Г-жо, вие искате да ви вземе насериозно – вас и вашата ултра-либерална, про-палестинска позиция, но дори не сте пожелала да се представите официално в собствения си сайт.

  Това пропуск ли е или просто целенасочена тактика на всеки, които издава smear вид блог?

  • Да, няма да е зле всеки, който пише каквото и да е в интернет да представя копие от личната си карта, пръстовите си отпечатъци, ДНК-анализ, кратка биография (5000 реда) и 3Д-снимка! 😀

 2. 3дравейте Георги,

  не бих нарекла целенасочена тактика факта, че моята биография или паспортна снимка липсват. Не съм ги публикувала просто защото не искам да превръщам блога в личен дневник. Както съм писала и в статията над тези коментари, ми се иска този блог да е място, в което събирам материали (видео, снимкови и най–вече писмени такива) за конфликта в Близкия Изток.

  Ако темата Ви интересува, ще се радвам на всеки Ваш градивен и смислен коментар върху материалите.

 3. @militero ДНК, отпечатъци, снимки? Не, г-н или г-жо анонмен, става дума за нещо друго, което явно на вас е чуждо. Нарича се доблест. Идете на пазара и потърсете една книга, нарича се речник. Вижте там по буквата „Д“ думичката доблест, може и да ви светне за какво ставва дума.

 4. @say it loud

  Да, имам доста неща да кажа по темата. Определено. Можете да видите блога ми на адрес http://www.middlebeast.org – там качвам от време на време неща, които смятам за важни по темата.

 5. Георги, благодаря Ви за урока по доблест. Жалко само, 4е нямате и 4уство за хумор.

  Да приемем, 4е съм 4овек без доблест, сега ви моля да се придържате към коментари по темата, останалите ще смятам за спам и ще бъдат трити.

 6. Аз може би имам близки възгледи с тези на Георги, но не виждам защо Ая да трябва да си слага снимки и подобни. Мнението й си е мнение.
  Но по темата. Ая, надявам се да не го приемеш като обида, но ще се спра на нещо, което каза. Ти говориш и акцентираш за конфликта в Близкия Изток от 61 години (писала си го явно миналата година). Това акцентиране върху Израел и палестинците ми е странно. Ако погледнем нещата хладнокръвно и се спрем само на цифрите излиза нещо много интересно. В израелско-палестинския конфликт (ИПК за по-кратко) умират около 10,000 палестински араби от 1948 до днес. През същото това време в арабския свят умират милиони. За един ден сирийското правителство убива повече от своите граждани, араби, отколкото палестинци са умрели в ИПК за 61 години. Пъти повече. Стотици хиляди иракски араби умират във всичките чистки, репресии и контра-революционни акции на Саддам. Отделно от тях половин милион иракчани умират във войната с Иран, която Саддам започва. 150,000 алжирски араби умират през гражданска им война за десет години. Стотици хиляди араби са убити от арабските правителства във вечната война между ислямистите и мюсюлманските правителства. 100,000 иракчани са умрели и продължават да умират от 2003 насам, като в 95% от случаите става дума за араби, които убиват араби. Огромен брой още умират от атентати в Саудитска Арабия и следващите ги акции на саудитската полиция, в Йеменската Гражданска Война, във войната между Либия и Египет, стотици хиляди умират в Ливанската Гражданска война (болшенството убити от местните групировки или Сирия). Йорданското правителство убива повече араби (главно палестинци) за няколко месеца, отколкото умират общо в ИПК за 62 години. На фона на всички тези неща ми се струва, че е странно да се сложи малкото парче земя Палестина в центъра на историята на този регион за последните 61 години. Моето лично мнение е, че става въпрос за идеология и национализъм. Също така мисля, че ако утре, теоретично, Израел се изтегли от Западния Бряг и Палестина изведнъж стане една независима държава положението ще стане много по-лошо. Нещо като Ирак днес, изпуснат е контрола и държавата влиза в състояние на гражданска война. Както и стана в Газа когато Израел се изтегли. Но този път Фатах няма да има къде да отидат. От умрелите от насилствена смърт в арабския свят за последните 62 години около процент са свързани с ИПК. Но въпреки това за много арабски националисти Палестина е идеал, заветна цел и най-големия проблем на арабския свят.

  Кое е по-важно – Палестина или палестинците? Не мисля, че могат да вървят ръка за ръка.

  • За какви снимки говорите? Аз говоря за това, че дамата даже името не си е казала!!!

   Относно терора на арабските правителства и ислямисти над други араби и мюсюлмани от различни конфесии: не само, че това е мека казано смущаващ факт, но за това никой от тези тирани не би позволил да се говори в общественото пространство. Как излиза така, че дамата автор на този блог вижда съчици в окото на политиката на държавата Израел (ако мога да използвам провербиалният език на Христос) и иска да алармира обществото за тях, а пропуска гредите в очите на тираничните режими, които никога не биха позволили такава свобода на словото, каквато има в Израел.

 7. О, моля ви, уважаеми г-да. Ако живеехме в свят, в който всяка истина се казва открито, нямаше да се налага да се измислят анонимни имена. Всеки е в правото си в каква степен да сподели лична информация, още повече когато не е обвързан с няккоя официална организация. И ако на някои хора се плаща да разкриват „истини“, то други, които си позволяват да оборват официалната позиция биват заплашвани…Не виждам обаче с какво репресивните режими в арабски страни и тяхното съществуване могат да пречат да бъде обсъждан палестинския въпрос, вкл. с неговите политици. Все пак защо приемате дамата като единствения човек, отговорен да списва по всички арабски проблеми? Вие защо списвате израелската позиция? Или имате интерес от това, или това ви е на сърцето.
  Колкото до изтеглянето на Израел, да, ще стане много зле за палестинците ако това стане факт. Все едно да осакатиш едно птиче и да му кажеш – Хвърчи. От километри е ясно. А за територията, на която би се простирала тази държава просто няма какво да се каже – две парчета от сал без връзка по между си…

 8. Аз не твърдя, че всеки трябва да излиза с името си, снимка и адрес, напротив.
  Иначе въпроса ми беше по-общ, в арабските блогове се акцентира изключително върху Палестина. Пример – мой познат, сириец, чийто блог е близкоизточна тематика. Има едно балонче с най-използвани думи – Израел, Палестина, Йерусалим и подобни. Няма Судан, Дарфур, Алжир, Саудитска Арабия. Има фокусиране върху Израел, което не е чудно – един израелски войник за застреля един партизанин от Хамас е далеч по-интересно от това един сирийски войник да убие 50 други сирийци.

  Колкото до изтеглянето – по-скоро да се развърже пилето. Осакатяване ще е ако Израел влезе на ново в Газа, поне от гледна точка на метафората. Ако има две парчета сал след време ще има мостче между тях. Край на метафората. 🙂

 9. Да, „списвам“ по темата, понеже ми е „по сърце“, както вие се изразихте. Понеже смятам, че анти-семитизма е престъпление против цялото човечество, понеже смятам, че ислямизма, джихада и тероризма са зло, което застрашава всеки от нас и понеже познавам дотатъчно добре историята. За разлика от повечето коментатори и блогъри по темата, да не кажа дори и политици и преподаватели в разни учебни заведения, които са или невежи или преднамерено срещу Израел.

 10. Ами, аз се интересувам за Израел защото съм евреин и патриот. Ако бях арабин (живеещ в България) и патриот щях да пиша за най-големите проблеми на арабския народ. Не мисля, че най-големите проблеми са в Израел и Палестина. Пример – в Ирак са умрели вече около 100,000 души, от арабски произход, в 95% от случаите убити от техни сънародници. Това мисля, че е голям проблем. Мисля също, че и милионите убити в арабския свят са по-голям проблем от хилядите убити в израелско-палестинския конфликт. Мое мнение, де. Впрочем, препоръчвам на всеки да отиде в Израел за да види как всъщност живеят арабите. И е хубаво човек да има и перспектива. Често се казва „Израел е апартейд, в Израел арабите живеят зле“. Все пак ние живеем в една абсолютно расово сегрегирана държава. Българи и цигани почти нямат досег, да видиш циганчета и българчета да си играят е рядкост, циганите живеят 300 пъти по-зле от българите и т.н. Докато в Израел често виждаш арабин с еврейка или евреин с арабка, децата си играят заедно, еврейчетата учат арабски задължително и т.н. Стандарта на живот на израелските араби е по-висок от този на всички други араби. Изключваме тези в Дубай, де. 🙂 Сега, в Западния Бряг и Газа е друго, това не е и Израел. Но е добре човек да има перспектива.

 11. „Пример – мой познат, сириец, чийто блог е близкоизточна тематика. Има едно балонче с най-използвани думи – Израел, Палестина, Йерусалим и подобни.“
  Надявам се, че не очаквате от мен да отговраям за постъпките и думите на всеки блогър, занимаващ се с БИ. Както Кнаф е отбелязъл не принадлежа към никоя организация, партия или движение. 3а това меко казано вашите забелжки ме карат да недоумявам.
  Да, блогът се занимава само с палестинския проблем, но това не означава, че отричам случващите се нарушения на човешките права във всички останали точки на света, било то Ирак, Египет, Чечня, Сев. Корея, Африка, Южна Америка, но най-малкото, нямам физическата възможност да пиша за всички тези страни и стардащи хора.
  Създадох този блог, не защото съм палестински патриот или от арабски произход, а водена от думите на Мартин Лутър Кинг „Injustice anywhere is a threat to justice everywhere. We are caught in an inescapable network of mutuality, tied in a single garment of destiny.“
  И не, няма да чакам палестинските и изралеските жертви да станат 3-4 милиона за да започна да пиша за тях.
  Жалко, че повечето хора приемат този конфликт като проблем между араби и евреи, според мен двата лагера са съвсем други, или както обобщава израелскиът гражданин Рами Елханан в един от постовете в този блог „За мен, линията, която разделя двете страни днес не е между араби и израелци, или евреи и мюсюлмани. Днес линията е между тези, които искат мир и са готови да платят цената за това, и всички останали. Те са от другата страна! И днес, от другата страна, за моя тревога, е корумпирана група от политици и генерали, който ни водят, държейки се като мафиоти, военни престъпници, които сеят омраза и жънат смърт.“

  И сега разпънете ме на кръст за това, че си позволявам да пиша за убийството на Bassem Abu Rahma, един човек на мира (https://ignoranceisnotanoption.wordpress.com/2010/04/18/той-се-казваше-басъм/), за заселници, които неволно, но системно изхвърлят отпадъчните си води върху земите на съседните палестински селища (https://ignoranceisnotanoption.wordpress.com/2010/05/13/заселнически-канализационни-води-ра/), за американката Рейчъл Кори, която е била смазана от израелски булдозер (https://ignoranceisnotanoption.wordpress.com/2010/03/14/rachel-corrie/), за квартала Шейк Джара и седмичните протести там (https://ignoranceisnotanoption.wordpress.com/2010/03/14/шейк-джара-и-седмичните-протести-там/), за американския евреин Джаред Малсин, които е депортиран от Израел само защото е главен редактор на английския отедел на палестинска информационна агенция (https://ignoranceisnotanoption.wordpress.com/2010/01/17/press-freedom-applies-to-all/ ), за оцелялата от Холокоста Хеди Епщайн (https://ignoranceisnotanoption.wordpress.com/2009/12/13/holocaust-lessons-interviewing-hedy-epstein/), за това как палестинските християни не могат да отбележат един от най–красивите християнски празници Цветница (https://ignoranceisnotanoption.wordpress.com/2009/12/20/o-little-dying-town-of-bethlehem/), за Рами Елханан и Басъм Арамин, двама бащи загубили децата си, но запазили човечността в себе си(https://ignoranceisnotanoption.wordpress.com/2010/04/27/който-сее-омраза-жъне-смърт/)…да, осъдете ме за това, че си позволявам да пиша за всички тези незначителни събития и хора преди да съм свалила от власт Мубарак и всички останали арабски тирани.
  Но това няма да ме накара да спра!

 12. Друга ми беше идеята, а имено фокусирането върху този аспект. Но както и да е.

  Аз заселници няма да защитавам, но нали знаеш, че всяка монета има две страни?

 13. Наясно ли сте, че в блог от WordPress в облакът от етикети етикетите, които изпъкват изпъкват на случаен принцип? Предполагам да.

 14. Тук няма, но по принцип аз използвам „етикетния облак“ за ориентир. В блогове на непалестински араби, националисти, често думите Израел, Палестина, Йерусалим са с най-големи букви. Думите Мубарак, Кадафи и уахабизъм ги няма. За Ая обаче е логично да пише тези неща и по този начин. Според мен, де.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: